Σε γενικές γραμμές ο αυνανισμός είναι μια υγιής σεξουαλική πρακτική που βοηθά τo άτομο να παραμείνει σεξουαλικά ενεργό, να απελευθερωθεί από την περιττή ένταση και να εστιάσει στην ενέργειά του. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όταν η εξάσκησή του είναι υπέρμετρη ή συνδέεται με εμμονές, ενοχή, καταναγκασμούς, αρνητικά συναισθήματα και δυσφορία, ενώ παράλληλα επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας του ατόμου, είναι σημαντικό η εξάσκησή του να περιοριστεί ή και να διακοπεί. Για παράδειγμα, εάν ο αυνανισμός επηρεάζει την κοινωνική ζωή του ατόμου ή την εργασιακή του επίδοση, καλό είναι ο άνδρας να βρει τρόπο περιορισμού της πρακτικής ή και διακοπής της για ένα διάστημα.

Παρακάτω αναφέρονται οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές και τεχνικές περιορισμού του αυνανισμού:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Η αποφυγή του πορνό

 Η έκθεση στην πορνογραφία είναι πιθανό να ενεργοποιήσει την επιθυμία για εκσπερμάτιση. Τα άτομα, λοιπόν, που επιθυμούν να διακόψουν ή να περιορίσουν τον αυνανισμό καλό είναι να αποφεύγουν τις ταινίες, τις φωτογραφίες και τις ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Η απόσταση από το πορνό μπορεί να τους βοηθήσει να «ξεμάθουν» τη συνήθεια του συχνού αυνανισμού που επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

Σήμερα είναι πολύ εύκολο να έχει κανείς πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όμως τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν την πρόσβαση αυτή με τη χρήση φίλτρων. Αν και ένα άτομο μπορεί να απενεργοποιήσει τα φίλτρα σχετικά εύκολα, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να το κάνει θα του δώσει το περιθώριο να ανακτήσει τον έλεγχο των παρορμήσεών του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Να είναι κανείς δραστήριος

Η ενασχόληση με δραστηριότητες που βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης ενδέχεται να αντικαταστήσει τον χρόνο που διαθέτει ένας άνδρας στον αυνανισμό. Ένα νέο χόμπι ή η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, καθώς και η ενασχόληση με ένα σπορ είναι συνήθως καλές ιδέες για να μείνει κανείς δραστήριος. Η ανάπτυξη νέων στόχων μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να εστιάσει την ενέργειά του εκεί από όπου λαμβάνει ικανοποίηση, ευχαρίστηση και πληρότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις καλό είναι το άτομο να σχεδιάζει τέτοιες δραστηριότητες για τις στιγμές αυτές κατά τις οποίες η παρόρμηση για αυνανισμό είναι πολύ ισχυρή.

3. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας

Όταν ο αυνανισμός επηρεάζει αρνητικά τη ζωή ενός ατόμου, είναι πολύ πιθανό να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η καθοδήγηση από έναν ειδικό της σεξουαλικότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη ψυχική διαταραχή, όπως είναι η καταναγκαστική ψυχαναγκαστική συμπεριφορά που καθιστά την αυνανιστική πρακτική προβληματική. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο στη διαχείριση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων, ενώ παράλληλα να εφοδιάσει το άτομο με στρατηγικές κατάλληλες για τη διακοπή του αυνανισμού.

4. Η σημασία του υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου

Κάποια άτομα αυνανίζονται γιατί αισθάνονται μοναξιά ή γιατί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν με τον χρόνο τους. Η παρέα με τρίτους όχι μόνο κρατά το άτομο απασχολημένο, αλλά επίσης προσδιορίζει το που και το πως το άτομο επικεντρώνει την ενέργεια του κι επενδύει το ενδιαφέρον του. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ενίσχυσης των κοινωνικών δικτύων. Ο προγραμματισμός συναντήσεων με οικογένεια και φίλους, καθώς και η συμμετοχή σε ομαδικά χόμπι ή σπορ μπορούν να βοηθήσουν.

5. Η φυσική άσκηση

Η φυσική άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσει την ένταση και να ανανεώσει την ενέργεια του ατόμου.

Τύποι φυσικής άσκησης όπως είναι το τρέξιμο, η κολύμβηση και η άρση βαρών ενδυναμώνουν το σώμα κι απελευθερώνουν ενδορφίνες που προάγουν την ευεξία. Το αίσθημα ευφορίας και χαλάρωσης ενδέχεται να περιορίσει την παρόρμηση για αυνανισμό.

6. Η συμμετοχή σε ομάδα υποστήριξης

Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης ενδέχεται να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων ντροπής κι ενοχής που συνδέονται με τον πολύ συχνό αυνανισμό. Η ομάδα μπορεί να δώσει τον απαραίτητο χώρο στο άτομο προκειμένου να εκφράσει τις ανησυχίες του και να αναπτύξει θετικές στρατηγικές διαχείρισης.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης