Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), η αδυναμία δηλαδή επίτευξης ή και διατήρησης στύσης ικανής για συνουσία, είναι μια συχνή διαταραχή που μπορεί κάποιες φορές να προκαλείται από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως είναι η υπέρταση ή ο διαβήτης. Μπορεί όμως να προκαλείται και από φαινομενικά αθώες αίτιες.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, η ΣΔ είναι ένα συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους που ζουν στο Λονδίνο. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι μισοί άνδρες 40-70 ετών θα εμφανίσουν έναν βαθμό ΣΔ.
Υπάρχουν πολλοί αιτιολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ΣΔ τόσο σωματικοί όσο και ψυχολογικοί. Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα υγείας, λοιπόν, όπως είναι η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης, η ΣΔ μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, καθώς και σε κάποιο προηγούμενο χειρουργείο ή τραυματισμό. Υπάρχουν όμως και αιτιολογικοί παράγοντες που είναι λιγότερο επικίνδυνοι και σοβαροί. Οι ειδικοί λοιπόν αναφέρουν τρεις φαινομενικά αθώες αιτίες εμφάνισης της ΣΔ:
Η πρώτη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, η οποία καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μειώνει τη ροή του αίματος στο πέος. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο.
Η δεύτερη «αθώα» αίτια εμφάνισης της ΣΔ είναι η λήψη κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων που περιλαμβάνουν κυρίως τα αντιυπερτασικά, τους βήτα αποκλειστές και τα διουρητικά. Τη στυτική λειτουργία μπορεί να επηρεάσουν επίσης και κάποια αντικαταθλιπτικά. Μια μελέτη του πανεπιστήμιου του Stanford μάλιστα βρήκε ότι το 75% των καταθλιπτικών ασθενών παρουσιάζουν πτώση της libido.

Μια τρίτη αιτία είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες. Ιδιαίτερα συχνό είναι το στρες που σχετίζεται με την εργασία και το οποίο έχει βρεθεί ότι επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική ζωή των ατόμων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hormones and Behaviour, το στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόνης, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη δράση της τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση στυτικών προβλημάτων. Σύμφωνα όμως με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, η ΣΔ μπορεί επίσης να προκληθεί από πιο σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη και τα προβλήματα στη σχέση. Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους παράγοντες αυτούς είναι σημαντικό να ζητήσει τη βοήθεια του ειδικού, έτσι ώστε σύντομα να ανακτήσει τον έλεγχο τόσο της υγείας του όσο και της σεξουαλικής του ζωής.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης