Συχνά όταν ο άνδρας αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα οι δύο σύντροφοι απομακρύνονται. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι ένα ζευγάρι να διατηρήσει τη σωματική οικειότητα ενώ ο άνδρας  υποβάλλεται σε θεραπεία για στυτική δυσλειτουργία. Για παράδειγμα, το μη σεξουαλικό άγγιγμα, το οποίο περιλαμβάνει φιλιά, αγκαλιές και κράτημα χεριών, μπορεί όχι μόνο να αυξήσει την εγγύτητα μεταξύ των δύο συντρόφων αλλά παράλληλα και να συμβάλλει στην αποτελεσματική υποστήριξη του άνδρα με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Το UCLA προτείνει επίσης τον πειραματισμό με άλλες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να βιώσουν ευχαρίστηση χωρίς να είναι απαραίτητη η σεξουαλική επαφή που περιλαμβάνει διείσδυση. Η εξερεύνηση αυτή  θα μειώσει την πίεση στον άνδρα να «αποδώσει» και έτσι θα περιορίσει  το άγχος επίδοσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως μέρος της θεραπείας, ο άνδρας με ΣΔ μπορεί να χρειαστεί να κάνει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

• διακοπή του καπνίσματος

• περιορισμό ή εξάλειψη της πρόσληψης αλκοόλ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• αύξηση της άσκησης

• διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους

• διακοπή της χρήσης ουσιών

Τα άτομα που έχουν σχέση με άνδρα που έχει διαγνωστεί με ΣΔ μπορούν να βοηθήσουν τον σύντροφό τους να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές παρέχοντας ηθική υποστήριξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι επωφελές και για αυτούς να συμμετέχουν σε αυτές.

Για παράδειγμα, εάν ένας γιατρός συστήσει διατροφικές αλλαγές σε κάποιον με ΣΔ, μπορεί να είναι ευκολότερο για το άτομο να τις τηρήσει αν η/ο σύντροφός του υιοθετήσει επίσης ορισμένες ή όλες τις αλλαγές. Ομοίως, εάν και οι δύο σύντροφοι καπνίζουν, θα είναι πράγματι ευεργετικό για την υγεία και των δυο,  εάν σταματήσουν το κάπνισμα.

Παράλληλα τα άτομα που έχουν σύντροφο ή σύζυγο με ΣΔ ενδέχεται να αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες με την ψυχική υγεία. Συχνά μάλιστα ανησυχούν μήπως  η αδυναμία διατήρησης στύσης είναι ένα σημάδι ότι η/ο σύντροφός τους δεν τα επιθυμεί πλέον.

Ωστόσο, η χαμηλή λίμπιντο είναι μια ξεχωριστή κατάσταση από την ΣΔ. Κάποιος με χαμηλή λίμπιντο δεν θέλει να κάνει σεξ, ενώ τα άτομα με ΣΔ μπορεί να το επιθυμούν αλλά να μην είναι σε θέση να το κάνουν. Εάν κάποιος με ΣΔ δεν ενδιαφέρεται πια για το σεξ, αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση που έχει η ΣΔ στην ψυχική του κατάσταση.

Οι σύντροφοι μπορεί επίσης να  μιλήσουν με έναν επαγγελματία για το πώς να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται τη ΣΔ του συντρόφου τους. Συγκεκριμένα μπορεί να βοηθήσει η συζήτηση με έναν ουρολόγο, έναν σύμβουλο ή άλλα άτομα που βιώνουν την ίδια κατάσταση.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης