Το σπέρμα είναι το βιολογικό υγρό που εκτινάσσεται από την ουρήθρα κατά τον ανδρικό οργασμό και συνίσταται από το σπερματικό υγρό και τα σπερματοζωάρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συνήθως η ποσότητα σπέρματος σε κάθε εκσπερμάτιση είναι περίπου 5ml, μπορεί όμως να είναι μεγαλύτερη εάν ο άνδρας έχει πολύ καιρό να εκσπερματίσει.

Σε μία μόνο εκσπερμάτιση μπορεί να απελευθερωθούν 100-300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Στους υγιείς άνδρες το σπέρμα αναμένεται να είναι καθαρό με λευκές και γκριζωπές αποχρώσεις. Εάν έχει διαφορετικό χρώμα για παραπάνω από δύο ημέρες, ο άνδρας θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Κάποιες φορές, μάλιστα, το χρώμα του σπέρματος μπορεί να είναι ενδεικτικό της ανδρικής υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί κατ’ αρχάς επισημαίνουν ότι το σπέρμα μπορεί να έχει μια χλωμή κίτρινη απόχρωση, εάν ο άνδρας δεν έχει ουρήσει πριν από την εκσπερμάτιση. Η κίτρινη χρώση, όμως, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ίκτερου, αύξησης των επίπεδων των λευκών αιμοσφαιρίων ή προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μπορεί, επίσης, να προκληθεί από την κατανάλωση τροφών με κίτρινη χρωστική ή να είναι το αποτέλεσμα μη συχνής εκσπερμάτισης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Εάν το χρώμα του σπέρματος είναι πράσινο, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη πιθανής μόλυνσης του προστάτη ή των παρακείμενων ιστών. Οι λοιμώξεις του προστάτη συμβαίνουν συχνά όταν τα βακτήρια των ούρων εισέρχονται στον αδένα.

Ίσως η πιο ανησυχητική περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην οποία ο άνδρας πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει ιατρική βοήθεια, είναι εάν το σπέρμα του έχει κόκκινο ή ροζ χρώμα, καθώς είναι ενδεικτικό της παρουσίας αίματος. Η παρουσία του αίματος στο σπέρμα μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή που έχει προκληθεί από κάποια σεξουαλικώς μεταδομένη λοίμωξη ή από ιατρικά προβλήματα, όπως είναι αυτά του προστάτη αδένα, τα οποία είναι απαραίτητο ένα-ένα να αποκλειστούν. Η κατάσταση της παρουσίας αίματος στο σπέρμα, η οποία ονομάζεται σπερματόρροια, θα μπορούσε επίσης σε σπάνιες περιπτώσεις να οφείλεται σε υπέρταση, σε διαταραχή πήξης του αίματος ή σε κάποιους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η αλλαγή χρώματος επιμείνει για πάνω από δύο ημέρες ή εάν για οποιονδήποτε λόγο ανησυχήσει τον άνδρα, καλό είναι να επισκεφτεί τον ειδικό που εμπιστεύεται.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης