Η χειρουργική τοποθέτηση των stents για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής είναι αρκετά συχνή, αλλά κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρομβώσεων ή στένωση των αρτηριών. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα δημοφιλές φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των επιπλοκών.

Τα stents είναι μικροί σωληνίσκοι από μεταλλικό πλέγμα, οι οποίοι τοποθετούνται στις αρτηρίες που έχουν υποστεί βλάβη, ώστε να τις διατηρούν ανοιχτές και να διευκολύνουν τη ροή του αίματος. Σύμφωνα με τη Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η χρήση τους είναι αρκετά συχνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάποιους ασθενείς τα stents μειώνουν τον κίνδυνο της εκ νέου στένωσης των αρτηριών, σε άλλους όμως μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς ο ιστός που αναπτύσσεται ταχέως γύρω από τα μεταλλικά πλέγματα μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβων και στη στένωση των αρτηριών. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν χρησιμοποιούνται stents που δεν είναι επενδεδυμένα με φάρμακα για την πρόληψη της θρόμβωσης και της στένωσης των αγγείων. Πάρα τη χρήση όμως των επενδεδυμένων με φάρμακα stents, ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων εξακολουθεί να υπάρχει. Μια νέα προκαταρκτική μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ στη Νότια Κορέα βρήκε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να προλάβουν αποτελεσματικά τον σχηματισμό θρόμβων.

Η σιλδεναφίλη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας -πρόκειται για το γνωστό viagra- αρχικά αναπτύχθηκε ως αντιυπερτασικό, ενώ σήμερα πια κυκλοφορεί και με την εμπορική ονομασία Revatio για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πνευμονικής υπέρτασης. Το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και να χαλαρώσει τις αρτηρίες επιτυγχάνοντας έτσι την πιο ελεύθερη κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία.

Η νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η σιλδεναφίλη μείωσε τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων κατά 30%. Τα αιμοπετάλια είναι ο λόγος για τον οποίο σταματά η αιμορραγία έπειτα από οποιονδήποτε τραυματισμό. Πρόκειται για κύτταρα που εντοπίζουν τη βλάβη σε ένα αγγείο και κατευθύνονται προς τα εκεί ώστε να σχηματίσουν έναν θρόμβο. Σε άτομα, λοιπόν, που έχουν θρομβωμένες αρτηρίες συνταγογραφούνται φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα των αιμοπεταλίων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές βρήκαν ότι η σιλδεναφίλη αυξάνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται πρωτεϊνική κινάση G (PKG). Η PKG προλαμβάνει την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών έπειτα από ένα χειρουργείο και βοηθά στην αποφυγή των επιπλοκών.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι η τοποθέτηση του stent μειώνει τη δραστηριότητα της PKG και οδηγεί στην πάχυνση των αρτηριών και στην αυξημένη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Για τον λόγο αυτόν η ενεργοποίηση της PKG είναι πολύ σημαντική για τον μηχανισμό μέσω του οποίου η σιλδεναφίλη μπορεί να προλάβει την εκ νέου στένωση των αρτηριών.

Το μειονέκτημα της μελέτης είναι ότι διεξήχθη μόνο σε ζώα. Εάν οι κλινικές δοκιμές δείξουν παρόμοια αποτελέσματα, τότε το φάρμακο θα μπορεί να χορηγηθεί άμεσα, καθώς είναι ήδη δοκιμασμένο για άλλους σκοπούς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σιλδεναφίλη μπορεί να είναι το ιδανικό φάρμακο είτε για την επένδυση των stents είτε για πρόσληψη από το στόμα μετά το χειρουργείο.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης