Πολλά είναι τα ευρήματα που δείχνουν τις ωφέλειες που έχει μια σταθερή ερωτική σχέση στην υγεία. Αντίστοιχα, όμως, υπάρχουν ερευνητικά ευρήματα που αναδεικνύουν και τη βλαπτική της διάσταση.

Καταρχάς σε αντίθεση με τα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι το άγγιγμα του συντρόφου μειώνει τον πόνο, μια βρετανική μελέτη βρήκε ότι η ύπαρξη συντρόφου μπορεί να τον επιδεινώσει. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Εδιμβούργο  βρήκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η σχέση με το σύντροφο επιδείνωνε τόσο τα καταθλιπτικά συναισθήματα όσο και τον χρόνιο πόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα σχετίζεται με την υιοθέτηση ενός κοινού διατροφικού πλάνου με σκοπό την απώλεια βάρους. Εδώ παρατηρήθηκε ότι ενώ η αρχική ιδέα μοιάζει καλή, στην πράξη φαίνεται πως όσο ο ένας σύντροφος επιτυγχάνει να ακολουθήσει το πρόγραμμα με συνέπεια, ο άλλος νιώθει λιγότερη αυτοπεποίθηση αναφορικά με τον έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνει.

Ο γάμος μάλιστα έχει βρεθεί ότι σχετίζεται θετικά με την πρόσληψη βάρους των συζύγων. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι τα ζευγάρια που είναι περισσότερο ικανοποιημένα από τη σχέση τους λαμβάνουν περισσότερο βάρος σε βάθος χρόνου σε σύγκριση με αυτά που δεν είναι. Μια μελέτη που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα βρήκε ότι οι άνδρες μετά το γάμο παίρνουν βάρος ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν ο άνδρας γίνεται πατέρας.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα μιας καναδικής μελέτης που υποστηρίζουν πως όταν ο ένας σύντροφος έχει διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται κατά 26% η πιθανότητα του αλλού συντρόφου να εμφανίσει το ίδιο νόσημα. Ακόμα κι αν οι δυο σύντροφοι δε συνδέονται γενετικά, ζουν στο ίδιο περιβάλλον, έχουν κοινές συνήθειες και παρόμοιο τρόπο ζωής. Έχουν δηλαδή τους ιδίους παράγοντες κίνδυνου που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέδειξε ότι ο τρόπος που οι δυο σύντροφοι διαφωνούν και διαχειρίζονται τις συγκρούσεις μπορεί να λειτουργήσει ως προγνωστικός παράγοντάς των  προβλημάτων υγείας που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχει βρεθεί μάλιστα σε άλλη μελέτη ότι οι σύντροφοι που έχουν συχνές συγκρούσεις έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής.  Τέλος η έρευνα έχει επίσης αναδείξει ότι τα άτομα ενδέχεται χωρίς να το θέλουν να επιδεινώνουν τις διαταραχές ύπνου των συντρόφων τους.

Συμπερασματικά δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένο ότι η σχέση μπορεί να ωφελεί την υγεία των συντρόφων. Είναι σημαντικό όμως κάθε άτομο να αναλαμβάνει καταρχάς την ευθύνη της υγείας του και στη συνέχεια να ενθαρρύνει προς την ίδια κατεύθυνση και το σύντροφό του, πάντα με σεβασμό στους φόβους, τις ανησυχίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. 

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης