Σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τις γυναίκες άνω των 50 το μυστικό της καλής σεξουαλικής ζωής μπορεί πολύ απλά να είναι ο καλός ύπνος.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 94,000 γυναίκες ηλικίας 50 – 79.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 31% έπασχε από αϋπνία ενώ το 56% δήλωσε μερικώς ή πολύ ικανοποιημένο από τη σεξουαλική του ζωή.

Οι λίγες ώρες ύπνου, λιγότερες δηλαδή από 7, συνδέθηκαν με μικρότερη πιθανότητα σεξουαλικής ικανοποίησης. Ο παράγοντας ηλικία βέβαια έπαιζε επίσης σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, η μελέτη βρήκε ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργές εάν κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες. Από αυτές που ήταν άνω των 70 μάλιστα, όσες κοιμούνταν κάτω από πέντε ώρες ήταν 30% λιγότερο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργές σε σύγκριση με αυτές που κοιμούνταν 7-8 ώρες.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του ύπνου για τη γυναικεία υγειά εν γένει. Πιο συγκεκριμένα όμως δείχνουν πως 7 ώρες ύπνου μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης καθώς και να αυξήσουν τη σεξουαλική ανταπόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επίσης επισημαίνουν τα αλλά προβλήματα που συνδέονται με την αϋπνία, όπως είναι η υπνική άπνοια, το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, το στρες και το άγχος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και οι νευρολογικές διαταραχές.

Ο στόχος των ερευνητών είναι να εντοπίσουν τις επιμέρους συσχετίσεις που συνδέουν τον ύπνο με τη σεξουαλική υγεία κυρίως κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Είναι ήδη γνωστή η σχέση ανάμεσα στην υπνική άπνοια και τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και πρέπει να μελετηθούν στο πλαίσιο της σεξουαλικής ικανοποίησης είναι η γενική υγειά των γυναικών, τα μεγάλα γεγονότα ζωής, η χρόνια λήψη φαρμακευτικής αγωγής καθώς και ο βαθμός κοινωνικής υποστήριξης.

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, εξαιτίας της ορμονικής μετάβασης, οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα που επηρεάζουν τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι γυναίκες να θυμούνται πάντα ότι η ποιότητα του ύπνου είναι απαραίτητος παράγοντας τόσο για τη γενική όσο και για τη σεξουαλική υγειά της γυναίκας.

Πηγή:
andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης