Ποια είναι τα διαφορετικά επίπεδα κινδύνου μετάδοσης του ιού από και προς συντρόφους που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι και πως μπορεί σε κάθε περίπτωση να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού; Πρόκειται για σημαντικές ερωτήσεις που οφείλουν να τεθούν από όλους όσους έχουν σεξουαλικές επαφές με άτομα με τα οποία δε μοιράζονται την ίδια στέγη.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει κατά την έναρξη μιας νέας σεξουαλικής σχέσης με κάποιον άγνωστο ή όταν το άτομο επιλέγει το ευκαιριακό σεξ με πολλούς συντρόφους. Εάν κανείς εκτιμήσει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του Covid 19 μέσω της σεξουαλική επαφής με το συγκεκριμένο σύντροφο είναι χαμηλός, υπάρχουν μέτρα που είναι σημαντικό να ληφθούν ώστε το σεξ να είναι ασφαλέστερο. Καταρχάς σημαντική είναι η αποφυγή του φιλιού και η χρήση προφυλακτικού και οδοντικού διαφράγματος έτσι ώστε να μειωθεί η επαφή με το σίελο,  το σπέρμα και το πρωκτό κατά το κολπικό, στοματικό και πρωκτικό σεξ. Πλέον προτείνεται και η κάλυψη του προσώπου με κομμάτι ύφασμα ή μάσκα και από τους δυο συντρόφους. Τέλος συστήνεται ο περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες χρήσιμες ερωτήσεις που οι δυο σύντροφοι οφείλουν να θέσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν είναι: Εάν κάποιος από τους δύο εργάζεται σε περιβάλλον που δεν επιτρέπει την τήρηση των αποστάσεων, εάν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, εάν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε προσβολή από τον ιό, εάν ακολουθούνται και από τους δύο τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης, καθώς κι εάν η σχέση είναι μονογαμική ή όχι τη δεδομένη περίοδο.

Σε γενικές γραμμές το ζευγάρι θα πρέπει να συζητά σε καθημερινή βάση με ειλικρίνεια και συνέπεια τα μέτρα που λαμβάνει και τη δυνατότητα  που έχει να διατηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας. Παράλληλα  πρέπει να τηρούνται και όλα τα μέτρα πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων τα οποία βοηθούν και στη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Σε κάθε περίπτωση αυτή την ιδιαίτερη περίοδο πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, να χρησιμοποιούμε μάσκες και να τηρούμε ευλαβικά την υγιεινή των χεριών έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για εμάς τους άλλους και ολόκληρη την κοινότητα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης