Η εικόνα του σώματος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής . Εάν ένα άτομο αισθάνεται σιγουριά αναφορικά με την εικόνα του ανησυχεί συνήθως λιγότερο για το εάν ο/η σύντροφος του το βρίσκει ελκυστικό. Παράλληλα η σχέση του καθενός με το σώμα του επηρεάζει άμεσα την ικανότητα του να απολαμβάνει μέσα από αυτό.

.Οι σχετικές μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι ένας σημαντικός αριθμός ανδρών και γυναικών έχουν προβλήματα με το σώμα τους τα οποία ενδεχομένως οδηγούν σε ανησυχία και άγχος κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα με σύντροφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research βρήκε ότι 1/3 των φοιτητριών που συμμετείχαν σε αυτή ένιωθαν δυστυχισμένες με την εικόνα του σώματος τους καθώς και ότι η αυτοεκτίμησή τους ήταν τόσο χαμηλή που υπονόμευε κάθε ευχαρίστηση που θα μπορούσαν να λάβουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικοί, βρήκε ότι πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων είχαν μη ικανοποιητική εικόνα των γεννητικών τους οργάνων γεγονός που συνδεόταν με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα των περισσοτέρων δεν έχει διαστάσεις μοντέλου, ότι κι αν αυτό σημαίνει. Το ζήτημα είναι πώς μπορεί κανείς να νιώσει πιο άνετα με το σώμα του και να αποκτήσει επίγνωση του τι του αρέσει σε αυτό. Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό το άτομο με ενεργό τρόπο να εντοπίζει καθημερινά τι είναι αυτό που του αρέσει στο σώμα του και όχι το αντίθετο. Όχι μόνο δεν συνιστούν την αποφυγή του καθρέφτη αλλά αντιθέτως το προτείνουν σαν εργαλείο παρατήρησης του σώματος και καταγραφής των δυνατών του σημείων. Αυτό που έχει σημασία δηλαδή είναι το άτομο να καλλιεργήσει σταδιακά μια θετική σχέση με το σώμα του έτσι ώστε να νοιώθει άνετα με αυτό και να μπορεί εν τέλει να αναγνωρίσει το μοναδικό τρόπο με τον οποίο είναι όμορφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η θετική σχέση με το σώμα θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση και θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους επίδοσης. Απαραίτητο είναι βέβαια να συνοδεύεται και από τη μετατόπιση της επικέντρωσης του ατόμου στη σεξουαλική επαφή με ορούς επίδοσης, στη σεξουαλική εμπειρία που επιφέρει ευχαρίστηση κι ικανοποίηση στους δυο συντρόφους και ενισχύει τη μεταξύ τους σύνδεση. Για να επιτευχθεί αυτό είναι πολύ σημαντικό το κάθε άτομο να έχει επίγνωση του πώς το σώμα του απολαμβάνει ώστε να μπορεί να το επικοινωνήσει και στον/στη σύντροφό του.

Πρόκειται λοιπόν για το επόμενο βήμα στη σχέση του καθενός με το σώμα του, ένα είδος σεξουαλικής αυτοεκπαίδευσης όπου πολύ απλά το άτομο παίρνει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να εξερευνήσει το σώμα του και να παρατηρήσει τι του προσφέρει ευχαρίστηση. Η σχετική έρευνα έχει μάλιστα δείξει ότι ο αυνανισμός είναι μια καλή πρακτική ώστε το άτομο να βελτιώσει τη σχέση του με το σώμα του και με τη σεξουαλικότητά του.

Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης