Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, τα σεξουαλικά προβλήματα είναι αρκετά συχνά στους Καναδούς μέσης ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 40% των γυναικών και το 30% των ανδρών ηλικίας 40-59 αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή. Τα ευρήματα αυτά, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Sexual Medicine», είναι πολύ σημαντικά, καθώς η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι τα σεξουαλικά προβλήματα επηρεάζουν σημαντικά τη συνολική ευεξία και ποιότητα ζωής του ατόμου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.400 άτομα, τα οποία ερωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία, την ευτυχία και την ευχαρίστηση που λαμβάνουν, καθώς και σχετικά με τις σεξουαλικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν το 40% των γυναικών ανέφερε ότι η σεξουαλική επιθυμία ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα ήθελαν τους τελευταίους έξι μήνες. Αρκετές γυναίκες ανέφεραν επίσης άλλα σεξουαλικά προβλήματα, όπως είναι η κολπική ξηρότητα ( 29 %), ο κολπικός πόνος (17 %) και η δυσκολία επίτευξης οργασμού (14.5%).

Σχεδόν το 1/3 των ανδρών ανέφερε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή προβλήματα με τη στύση ή την εκσπερμάτιση μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία βρέθηκε να είναι το εάν το άτομο βρίσκεται σε σταθερή σχέση ή όχι. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν ήταν πιο πιθανό να βιώνουν μειωμένα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν σταθερή σχέση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προβλεψιμότητα και η μεγάλη εξοικείωση με τον/τη σύντροφο στις μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί σε έναν βαθμό να υπονομεύσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να διατηρούν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας, καθώς και να ανανεώνουν το σεξουαλικό τους ρεπερτόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη μία συσχέτιση που ανέδειξε η μελέτη ήταν ανάμεσα στην κακή υγεία, τη μειωμένη επιθυμία και τα άλλα οργανικά σεξουαλικά προβλήματα. Εάν, για παράδειγμα, ένα άτομο έχει αρθρίτιδα, η σεξουαλική επιθυμία θα είναι μειωμένη εξαιτίας των επώδυνων αρθρώσεων. Οι ερευνητές όμως βρήκαν επίσης ότι η κακή γενική υγεία συνδεόταν με την κολπική ξηρότητα στις γυναίκες και τα στυτικά προβλήματα στους άνδρες.

Τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικών προβλημάτων στους Καναδούς μέσης ηλικίας υπογραμμίζουν πόσο αναγκαίο είναι οι ιατροί να αξιολογούν τους ασθενείς τους αναφορικά με τη σεξουαλική τους υγεία.

Μια προηγούμενη μελέτη βρήκε ότι οι ιατροί σπάνια ρωτούν τους ασθενείς τους σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ρουτίνας, ακόμα κι εάν οι περισσότεροι Καναδοί μέσης ηλικίας θεωρούν ότι η σεξουαλική υγεία συνιστά κομμάτι της φροντίδας υγείας που λαμβάνουν και ότι θα έπρεπε να ερωτώνται σχετικά από τους επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αξιολόγηση της σεξουαλικής υγείας θα έπρεπε να είναι επίσημα ενταγμένη στο πρόγραμμα της φροντίδας υγείας, δεδομένου ότι τα σεξουαλικά προβλήματα έχουν σημαντική επίπτωση στη γενική υγεία και ευεξία, ενώ παράλληλα οι διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπισή τους μπορούν να βοηθήσουν άμεσα τα άτομα μέσης ηλικίας να βελτιώσουν τα επίπεδα της σεξουαλικής τους ευτυχίας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης