Η οργασμική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία ή την αδυναμία ενός ατόμου να φτάσει σε οργασμό. Για κάποια άτομα η σεξουαλική κορύφωση μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί καθώς και να μην είναι αρκετά ικανοποιητική.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι οργασμικής δυσλειτουργίας στους οποίους περιλαμβάνονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η πρωτοπαθής οργασμική δυσλειτουργία, στην οποία το άτομο δεν είχε ποτέ του την εμπειρία του οργασμού.
  • Η δευτεροπαθής οργασμική δυσλειτουργία, όταν το άτομο έχει βιώσει οργασμό στο παρελθόν αλλά δυσκολεύεται να φτάσει στην κορύφωση.
  • Η γενική οργασμική δυσλειτουργία κατά την οποία το άτομο δε φτάνει σε οργασμό σε καμία σεξουαλική επαφή και υπό οποιαδήποτε συνθήκη πάρα την επαρκή σεξουαλική διέγερση.
  • Η οργασμική δυσλειτουργία υπό συνθήκη στην οποία το άτομο δεν μπορεί να φτάσει σε οργασμό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ή με συγκεκριμένα είδη σεξουαλικών ερεθισμάτων. Αυτός ο τύπος οργασμικής δυσλειτουργίας είναι και ο πιο συχνός.

Η οργασμική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φυλά αλλά είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει το 11-41% των γυναικών. Η Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης, μάλιστα, αναφέρει ότι το 5% όλων των γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον οργασμό.

Μια μελέτη του 2018 βρήκε ότι το 18.4% των γυναικών μπορούσε να φτάσει σε οργασμό μόνο μέσω της συνουσίας. Η ίδια μελέτη όμως αποκάλυψε ότι το 36.6% των γυναικών χρειάζονταν τον κλειτοριδικό ερεθισμό προκειμένω να έρθουν σε οργασμό.

Στους άνδρες η οργασμική δυσλειτουργία κατηγοριοποιείται συνήθως μαζί με την καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση δεν ειναι συχνή. Μια ανασκόπηση του 2010 αναφέρει ότι εμφανίζεται μόλις στο 3% των ανδρών, ενώ άλλες εκτιμήσεις τοποθετούν το ποσοστό αυτό ανάμεσα στο 5% και το 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργασμική δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα των σχέσεων των ατόμων, την αυτοεκτίμησή τους και την ψυχική τους υγεία. Για το λόγο αυτό τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον οργασμό ή που δεν είναι ικανοποιημένα από αυτόν, είναι σημαντικό να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης