Σύμφωνα με μια τουρκική μελέτη, η ομάδα αίματος μπορεί να καθορίσει εάν ένας άνδρας κινδυνεύει να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνδρες με ομάδα αίματος Ο είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ΣΔ σε σχέση με τους άνδρες με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες με ομάδα αίματος Α και Β ήταν 4 φορές πιο πιθανό να έχουν ΣΔ σε σύγκριση με τους άνδρες με ομάδα αίματος Ο, ενώ για αυτούς που είχαν αμάδα αίματος ΑΒ ήταν 5 φορές πιο πιθανό.
Κάποιες φορές τα στυτικά προβλήματα αποτελούν σύμπτωμα άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά και τα αγγεία, όπως είναι ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη ή η υψηλή πίεση.

Είναι πολύ σημαντικό αν υπάρχει καρδιαγγειακό πρόβλημα ή διαβήτης να διαγνωστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί. Η ΣΔ συχνά λειτουργεί ως προειδοποιητικό σημάδι και βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση.
Μια επίσης πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ είχαν 9% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα άτομα που δεν έχουν ομάδα αίματος Ο έχουν τον παραπάνω κίνδυνο, μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις του παράγοντα von Willebrand, μιας πρωτεΐνης του πλάσματος που έχει σημαντικό ρολό στην πήξη του αίματος. Επίσης τα άτομα που δεν έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.
Σε κάθε περίπτωση εάν ένας άνδρας εμφανίσει ΣΔ θα πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικό και να προχωρήσει στον κατάλληλο έλεγχο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης