Η πρώτη θεωρητική προσέγγιση της πανσεξουαλικότητας αποδίδεται στον Sigmund Freud, ο οποίος δίνει μια ευρεία έννοια στη σεξουαλική ενόρμηση  την οποία συνδέει με την ενόρμηση της ζωής και όχι αυστηρά με τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.  

Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη ρομαντική ή σεξουαλική έλξη που επικεντρώνεται σε χαρακτηριστικά διαφορετικά από το ανατομικό  φύλο, τη σεξουαλική ταυτότητα  ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δηλαδή εάν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται ως πανσεξουαλικός αυτό σημαίνει ότι έλκεται από συντρόφους ανεξάρτητα από το φύλο τους και τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Η έμφαση δίνεται στο άτομο που εμπνέει τα ρομαντικά συναισθήματα ή τη σεξουαλική έλξη. Επίσης το ρομαντικό και το σεξουαλικό στοιχείο ενδέχεται να συνυπάρχουν ή να είναι διακριτά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα που εύλογα εγείρεται είναι ποια είναι η σχέση της αμφιφυλοφυλίας με την πανσεξουαλικότητα. Παράλληλα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αμφιφυλοφιλία ή καλύτερα η αμφισεξουαλικότητα, δεν πρέπει να αποδίδεται άπλα ως η έλξη ενός ατόμου και από τα δυο φύλα. Η αμφισεξουαλικότητα είναι μια ρευστή ταυτότητα που δε δεσμεύεται από τις αρχές ενός δυαδικού συστήματος βάση του οποίου κατανοούμε συνήθως την ετεροφυλοφιλία και την ομοφυλοφιλία. Για το λόγο αυτό μπορούμε να πούμε ότι περικλείει την προσέγγιση της πανσεξουαλικότητας. 

Οι ειδικοί ορίζουν ως αμφισεξουαλικό ένα άτομο που έχει τη δυνατότητα να έλκεται σε σαρκικό, ρομαντικό ή συνθηματικό επίπεδο από άτομα ίδιου ή διαφορετικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και αυτοπροσδιορισμού σεξουαλικής ταυτότητας. Η έλξη αυτή μάλιστα μπορεί να βιώνεται με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου ενώ παράλληλα η ύπαρξη σεξουαλικών εμπειριών δεν είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί κανείς ως αμφισεξουαλικός.

Ένα άλλος διευκρινιστικός ορισμός δίνεται από έναν εξειδικευμένο σύμβουλο της αμφισεξουαλικής κοινότητας. Σύμφωνα με αυτόν, ένα αμφισεξουαλικό άτομο έχει τη δυνατότητα να έλκεται με σεξουαλικό ή ρομαντικό τρόπο από άτομα διαφόρων σεξουαλικών ταυτοτήτων και προσανατολισμών, ενώ παράλληλα υπάρχουν διαβαθμίσεις ως προς το χρόνο που εκδηλώνεται η κάθε τύπου έλξη αλλά και στον βαθμό της έλξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έννοια της πανσεξουαλικότητας λοιπόν περικλείεται μέσα σε αυτή της αμφισεξουαλικότητας. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε γιατί υπάρχει μια έντονη αναπαραγωγή του όρου «πανσεξουαλικότητα» από τα μέσα, ενώ παράλληλα αρκετοί καλλιτέχνες, και όχι μόνο, αυτοπροσδιορίζεται ως πανσεξουαλικοί;  

Οι ειδικοί αποδίδουν την ανάδυση του όρου στη μεγαλύτερη αποδοχή της σεξουαλικής διαφορετικότητας από τις νέες γενιές. Είναι ένας ευρύς όρος που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να αυτοπροσδιορίζονται πιο ελεύθερα. Η ευρύτητα του όρου λοιπόν επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και δίνει στον άτομο τη αίσθηση της υποκειμενικής επιλογής. 

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης