Το πέος περιέχει νευρικές απολήξεις και συνήθως είναι πολύ ευαίσθητο. Η απώλεια αισθητικότητας εμφανίζεται όταν ο άνδρας δεν αισθάνεται το άγγισμα και τη διέγερση όπως συνήθως και νιώθει ένα μούδιασμα στη γενετήσια περιοχή. Συχνά έχει την ίδια αίσθηση με αυτή του μουδιάσματος των άκρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κάποιοι άνδρες μπορεί να έχουν την αίσθηση ότι η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή έχει διακοπεί, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να μη νιώθουν απολύτως τίποτα, ακόμα κι όταν ο ερεθισμός του οργάνου είναι έντονος. Κάποιες φορές η αίσθηση μουδιάσματος στο πέος μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως είναι η απώλεια αισθητικότητας στους όρχεις, στο περίνεο και στο δέρμα γύρω από το πέος, το αίσθημα καύσου στην περιοχή ή μια αίσθηση παρόμοια με αυτήν του τσιμπήματος από βελόνα, η αίσθηση κρύου στο πέος ή τους όρχεις, καθώς και η μπλε ή μοβ απόχρωση του δέρματος της περιοχής.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια αισθητικότητας του πέους, ενώ παράλληλα υπάρχουν δραστηριότητες και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και οι οποίοι ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές η αίσθηση μουδιάσματος στο πέος μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε κάποια νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία του οργάνου. Συνήθως η αισθητικότητα επιστρέφει σταδιακά. Εάν αυτό δεν συμβεί, ο άνδρας θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό.  Συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν την πίεση στην περιοχή του οσχέου καθώς και τον κίνδυνο τραυματισμού είναι η ποδηλασία, το να κάθεται κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια θέση, ο ερεθισμός της περιοχής από κάποιο προϊόν υγιεινής καθώς και η τριβή που προκύπτει από τα στενά εσώρουχα.

Τραυματισμός του πέους μπορεί επίσης να προκύψει και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, καθώς όταν το πέος βρίσκεται σε στύση, χάνει την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα μια πολύ έντονη σεξουαλική δραστηριότητα να αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος του πέους, το οποίο προκαλεί έντονο πόνο, ερεθισμό, μούδιασμα και αλλαγή του χρώματος του οργάνου. Σε σοβαρό τραυματισμό του πέους που ενδέχεται να προκαλέσει μούδιασμα είναι πιθανό να οδηγήσει και η υπερβολική τριβή από έναν ιδιαίτερα έντονο αυνανισμό. Εάν ο άνδρας παρατηρήσει απώλεια αισθητικότητας του οργάνου, είναι καλό να αναζητήσει έναν πιο ήπιο τρόπο αυνανισμού.

Ο κίνδυνος τραυματισμού του πέους αυξάνεται επίσης από τη χρήση αντλιών κενού και τα δαχτυλίδια πέους που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα όταν γίνεται κατάχρησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να προκαλέσει την αίσθηση μουδιάσματος του πέους, αλλά στην περίπτωση αυτή ο άνδρας εξακολουθεί να αισθάνεται τα επώδυνα ερεθίσματα. Το πιο πιθανό είναι όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέσουν ο άνδρας να παρατηρήσει μειωμένη ευχαρίστηση από τα σεξουαλικά ερεθίσματα και να θεωρεί ότι το πέος του έχει μουδιάσει.

Τα προβλήματα στα νεύρα της περιοχής μπορεί να προκαλέσουν απώλεια αισθητικότητας στο πέος, στους όρχεις και στο περίνεο. Μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος υγείας και σε κάποιες περιπτώσεις το μούδιασμα περιλαμβάνει το κάτω μέρος του σώματος και την περιοχή του όσχεου. Σε αυτά τα προβλήματα υγείας περιλαμβάνονται ο διαβήτης, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο καρκίνος και οι θεραπείες του και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η νόσος Peyronie είναι μια λιγότερο συχνή αίτια απώλειας αισθητικότητας του πέους. Η νόσος χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη πλακών ουλώδους ιστού στο πέος. Ο ιστός αυτός έχει λιγότερη ευαισθησία από τον φυσιολογικό ιστό του πέους και κάποια άτομα μπορεί να νιώσουν απώλεια αισθητικότητας ή μούδιασμα.

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μούδιασμα, αίσθηση τσιμπήματος καθώς και σε άλλες αλλαγές του πέους.

Σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να ουρεί πιο συχνά από το συνηθισμένο ή να έχει προβλήματα κατά την ούρηση σε συνδυασμό με την αίσθηση μουδιάσματος στο πέος.

Όταν η απώλεια αισθητικότητας οφείλεται σε τραυματισμό, υποχωρεί με την επούλωση του τραύματος. Εάν έχει προκληθεί από κάποιο υποκείμενο νόσημα, η θεραπεία του νοσήματος συνήθως βοηθά και στην αντιμετώπιση του μουδιάσματος.

Παράλληλα, κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής ενδέχεται να βελτιώσουν την αισθητικότητα της περιοχής, ιδιαίτερα στα άτομα που έχουν καθιστική ζωή και σε αυτά που κάνουν τακτικά ποδηλασία. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα σκληρά καθίσματα καθώς και να γίνονται συχνές αλλαγές της καθιστικής στάσης. Τα άτομα που κάνουν καθιστική εργασία θα πρέπει να κάνουν συχνά διαλείμματα, κατά τα οποία θα στέκονται όρθια ή θα κινούνται. Για τους ποδηλάτες καλό είναι να γίνεται μια καλή επιλογή σέλας που θα προλαμβάνει τον πόνο και το μούδιασμα στην περιοχή του οσχέου έπειτα από τη διάνυση μεγάλων αποστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η απώλεια αισθητικότητας του πέους επιμένει, ο άνδρας θα πρέπει να δει γιατρό. Μπορεί να χρειαστεί η δοκιμή διάφορων τεχνικών και θεραπειών μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη για κάθε άνδρα.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης