Το σπέρμα συνήθως είναι ένα παχύρευστο, πυκνό, λευκό υγρό το οποίο όμως μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ως προς το χρώμα και τη σύσταση. Η αραίωση του σπέρματος προκύπτει συνήθως εξαιτίας της μειωμένης συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων, κάποιων διατροφικών ελλείψεων ή ορισμένων παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Πιο συγκεκριμένα οι βασικές αιτίες αραίωσης του σπέρματος είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει τη διάγνωση της ολιγοσπερμίας όταν ο αριθμός τους είναι μικρότερος από 15 εκατομμύρια ανά ml σπέρματος. Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη αλλά δε σημαίνει ότι ένας άνδρας δεν είναι γόνιμος. Στις πιο συχνές αιτείς τις ολιγοσπερμίας περιλαμβάνονται γενετικοί παράγοντες όπως το σύνδρομο Klinefelter, ορμονικές διαταραχές όπως ο υπογοναδισμός, λοιμώξεις, η έκθεση σε τοξίνες ή ακτινοβολία, η χρήση ουσιών, το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος σώματος, καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Η κιρσοκήλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηρίζεται από οίδημα των φλεβών που κατευθύνονται από τους όρχεις προς το όσχεο. Ενδέχεται να μην προκαλέσει συμπτώματα αλλά είναι επίσης πιθανό να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος σε κάποια άτομα. Η κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει το 15% των ανδρών ενώ διαγιγνώσκεται στο 40% περίπου εκείνων που εξετάζονται για ζητήματα γονιμότητας.  Το 80% ωστόσο των ατόμων με κιρσοκήλη δεν έχουν ζητήματα γονιμότητας.

Η συχνή εκσπερμάτιση

Εάν ο άνδρας εκσπερματίζει πολλές φορές την ημέρα το σώμα δεν έχει το χρόνο για να παράγει σπέρμα ιδίου όγκου και ποιότητας.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Μια δυσλειτουργία του σφιγκτήρα της ουρήθρας μπορεί να αναγκάζει το σπέρμα να επιστρέφει στην ουροδόχο κύστη. Ένα άνδρας με παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι πιθανό να παράγει λίγο σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση ή αυτό να είναι λεπτόρρευστο και αραιό.

Η ανεπάρκεια ψευδάργυρου

Ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικός για την υποστήριξη διάφορων λειτουργιών του οργανισμού όπως είναι η σύνθεση του DNA, η  καταπολέμηση των λοιμώξεων, η επούλωση των ελκών και η αναπαραγωγή. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην παραγωγή σπερματοζωαρίων και ότι η έλλειψή του οδηγεί σε κακή ποιότητα σπέρματος. Το σώμα δεν μπορεί ούτε να παράγει, ούτε να αποθηκεύσει ψευδάργυρο το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνεται μέσω διατροφής. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα όστρακα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φασολιά, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η αραίωση του σπέρματος είναι συχνά παροδική και μπορεί το σπέρμα να επανέλθει στη φυσιολογική του σύνθεση χωρίς καμία παρέμβαση. Όταν όμως επιμένει μπορεί να είναι ένδειξη ολιγοσπερμίας ή κάποιας άλλης κατάστασης που ενδέχεται να επηρεάζει τη γονιμότητα και καλό είναι ο άνδρας να επισκεφτεί ειδικό.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης