Εάν το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ για τον HIV που κάνει ένα άτομο βγει θετικό, ο επαγγελματίας υγείας θα κάνει ένα επαναληπτικό, ώστε να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα. Εάν το δεύτερο τεστ είναι επίσης θετικό, επιβεβαιώνεται η παρουσία του ιού στον οργανισμό και παρέχεται στο άτομο υποστήριξη και ενημέρωση σχετικά με τη θεραπεία που θα πρέπει να λάβει. Εάν όμως το δεύτερο τεστ βγει αρνητικό, αυτό σημαίνει ότι το πρώτο αποτέλεσμα ήταν λανθασμένο. Τι συμβαίνει, όμως, σε αυτήν την περίπτωση; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένα άτομο έπειτα από ένα ψευδώς θετικό HIV-τεστ;

Κατ’ αρχάς, όταν ένα άτομο μαθαίνει ότι μπορεί να έχει ένα χρόνιο νόσημα, υποφέρει από έντονο στρες και συχνά νιώθει ότι δεν καταφέρνει να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς αναμένει τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ. Εάν λοιπόν το δεύτερο τεστ βγει αρνητικό, το άτομο μπορεί να βιώσει αντικρουόμενα συναισθήματα. Είναι πολύ σημαντική η υποστήριξή του από την οικογένεια, τους φίλους ή τον σύντροφο. Κάποια άτομα μπορεί να επιθυμούν να συζητήσουν τα συναισθήματά τους με έναν ειδικό της ψυχικής υγείας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρώτη φάση, είναι σημαντικό τα άτομα να συζητήσουν την αιτία ενός ψευδούς θετικού τεστ με τον ιατρό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα των εργαστηρίων, σύγχυση των δειγμάτων ή κακή ανάγνωση του αποτελέσματος. Υπάρχουν, επίσης, ιατρικοί μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Εάν, για παράδειγμα, ένα άτομο έχει μια αυτοάνοση διαταραχή ή κάποιο άλλο νόσημα, θα ήταν καλή ιδέα να διερευνηθεί περαιτέρω το αποτέλεσμα του τεστ.

Επίσης, εάν ένα άτομο λάβει αρνητική απάντηση από το δεύτερο τεστ, αλλά πιστεύει ότι έχει έρθει σε επαφή με τον ιό μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες, είναι σημαντικό να το επαναλάβει έπειτα από 2-3 μήνες, καθώς τα αντισώματα του HIV χρειάζονται εβδομάδες προκειμένου η συγκέντρωσή τους στο αίμα να είναι ανιχνεύσιμη.

Αξίζει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα είναι σπάνια. Σύμφωνα μάλιστα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, η ειδικότητα και ακρίβεια του HIV -τεστ φτάνει το 99,6 %. Τα τεστ ανιχνεύουν τα αντισώματα του ιού σε δείγματα αίματος. Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το HIV-test θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ώστε να επιβεβαιωθεί το αρχικό αποτέλεσμα. Η επανάληψη μπορεί να γίνει με το ίδιο δείγμα αίματος. Συγκεκριμένα, για τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό διεξάγεται ένα τεστ διαφορετικού τύπου που ονομάζεται τεστ νουκλεϊκού οξέος και το οποίο είναι πολύ ακριβό για να πραγματοποιείται ως εξέταση ρουτίνας στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζεται, επίσης, ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του τεστ, όλοι θα πρέπει να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην προσβληθούν ή να μη μεταδώσουν τον ιό.

Αυτές είναι:

– η χρήση προφυλακτικού καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας

– ο περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων

– η αποφυγή των λιπαντικών προϊόντων με βάση το λάδι σε συνδυασμό με τα προφυλακτικά

– η αποφυγή της κοινής χρήσης συρίγγων για τη χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων.

Επίσης, οι άνδρες είναι καλό να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής από τον  HIV έως και 60% στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό, όπως είναι για παράδειγμα οι σύντροφοι των οροθετικών ατόμων, μπορούν να λάβουν προφυλακτική θεραπεία. Ταυτόχρονα, εάν κάποιος εκτεθεί στον ιό, μπορεί να προλάβει την προσβολή του από αυτόν, εάν λάβει την προφυλακτική αγωγή εντός 72 ωρών. 

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης