Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα νόσημα που προκαλεί ανησυχία τόσο στους διεμφυλικούς άνδρες όσο και στις διεμφυλικές γυναίκες, ανεξάρτητα από το εάν έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο μετάβασης στο επιθυμητό φύλο.

Η αυτοεξέταση του μαστού, η μαστογραφία, καθώς και ο τακτικός έλεγχος είναι βασικά για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ορμονική θεραπεία είναι αυτή που παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση από το ένα φύλο στο άλλο. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που γεννιούνται άρρενες να μεταβούν στο γυναικείο φύλο και τα ανδρογόνα βοηθούν τα άτομα που γεννιούνται θήλεα να μεταβούν στο ανδρικό φύλο. Τόσο όμως η λήψη οιστρογόνων όσο και η λήψη ανδρογόνων σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του μαστού ενισχύονται από τα οιστρογόνα. Αυτό σημαίνει ότι τα οιστρογόνα βοηθούν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν. Για τον λόγο αυτό τα άτομα που λαμβάνουν οιστρογόνα για να μεταβούν στο γυναικείο φύλο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ο κίνδυνος, ωστόσο, υπάρχει και για τα άτομα που λαμβάνουν τεστοστερόνη ώστε να μεταβούν στο ανδρικό φύλο. Η τεστοστερόνη προάγει την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών αλλά το σώμα μετατρέπει την υπερβολική ποσότητα τεστοστερόνης σε οιστρογόνα αυξάνοντας έτσι τον καρκίνο του μαστού. Στο ερώτημα εάν τα διεμφυλικά άτομα μπορούν να εμφανίσουν καρκίνο στον μαστό ακόμα κι εάν δεν έχουν γυναικείους αναπτυγμένους μαστούς, η απάντηση είναι θετική.
Τα άτομα που μεταβαίνουν από το γυναικείο στο ανδρικό φύλο συχνά αποφασίζουν να αφαιρέσουν τους μαστούς τους και να διαμορφώσουν την εικόνα του ανδρικού στήθους. Ακόμα κι όταν η παραπάνω διαδικασία ολοκληρωθεί, παραμένει ο αρχικός ιστός τόσο στο στήθος όσο και στην περιοχή της θηλής. Αυτές οι περιοχές μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο.
Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού δεν πλήττει μόνο τις γυναίκες. Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά και οι άνδρες ενδέχεται να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, τα διεμφυλικά άτομα θα πρέπει να ελέγχονται συχνά για καρκίνο του μαστού, ακόμα κι αν έχουν αποκτήσει μαστούς με την εισαγωγή εμφυτευμάτων.
Εάν ένα διεμφυλικό άτομο ανησυχεί σχετικά με την υγεία των μαστών του, θα πρέπει να μιλήσει σε επαγγελματία υγείας και να ενημερωθεί σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο καθώς και να εκπαιδευτεί στην αυτοεξέταση του μαστού. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό το άτομο να αισθάνεται άνετα με τον ειδικό, ο οποίος θα έχει εμπειρία κι εξειδίκευση στη διαχείριση των ζητημάτων υγείας των διεμφυλικών ατόμων.
Καλό είναι το άτομο να απευθυνθεί στη διεμφυλική κοινότητα, ώστε να πάρει τις κατάλληλες συστάσεις.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης