Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες για το σεξ και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες για το σεξ και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού
Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από όργανα υπεύθυνα για την παραγωγή και την αποβολή των ούρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι νεφροί, οι οποίοι φιλτράρουν το αίμα και αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες, η ουροδόχος κύστη όπου συγκεντρώνονται τα ούρα, οι ουρητήρες, δύο σωλήνες, δηλαδή, που συνδέουν τους νεφρούς με την ουροδόχο κύστη, και τέλος η ουρήθρα, ο σωλήνας από τον οποίο αποβάλλονται τα ούρα από το σώμα.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται συνήθως μέσω της ουρήθρας και μπορούν να προσβάλουν κι άλλα όργανα. Δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στους άνδρες, όσο στις γυναίκες κυρίως εξαιτίας της ανατομικής διαφοράς. Η γυναικεία ουρήθρα είναι πολύ πιο κοντά στον κόλπο και τον πρωκτό, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για τα βακτήρια να εισέρθουν μέσα στο σύστημα. Η ουρήθρα του άνδρα βρίσκεται στην κορυφή του πέους, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να πρέπει να διανύσουν πολύ μεγαλύτερη διαδρομή ώστε να προσβάλλουν τα όργανα του ουροποιητικού.

Τα συμπτώματα ωστόσο των ουρολοιμώξεων είναι παρόμοια και στα δύο φύλα. Περιλαμβάνουν τη συνεχή ανάγκη για ούρηση, δυσφορία κατά τη διάρκεια της ούρησης, θολά ούρα και πόνο στη μέση ή το υπογάστριο. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Άλλοι συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι η υπερπλασία του προστάτη, ο διαβήτης και η νεφρολιθίαση. Παράλληλα, οποιαδήποτε ανωμαλία στο ουροποιητικό σύστημα ή η πρόσφατη εισαγωγή καθετήρα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης του ουροποιητικού.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού δεν θεωρούνται σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής. Για να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού οι άνδρες θα πρέπει:

• Να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο ουρολοίμωξης αλλά και αυτόν της προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως είναι ο έρπης, η γονόρροια και τα χλαμύδια, τα οποία επίσης μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση της ουρήθρας.
• Να ουρούν μετά τη σεξουαλική πράξη ώστε να απομακρύνονται τα βακτήρια από την ουρήθρα.
• Να διατηρούν την περιοχή των γεννητικών οργάνων καθαρή. Το πλύσιμο πριν από τη σεξουαλική πράξη είναι σημαντικό. Ιδιαίτερα οι άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή θα πρέπει να είναι σχολαστικοί με την καθαριότητα της περιοχής.
• Να διατηρούνται ενυδατωμένοι. Η καλή ενυδάτωση βοηθά την ομαλή λειτουργία του ουροποιητικού.
• Να μην κρατούν τα ούρα τους, αλλά να αδειάζουν τακτικά την ουροδόχο κύστη.

Τις περισσότερες φορές οι λοιμώξεις του ουροποιητικού θεραπεύονται με αντιβιοτικά. Τα άτομα που εμφανίζουν συχνά ουρολοιμώξεις μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν μια εφάπαξ δόση αντιβιοτικού έπειτα από κάθε σεξουαλική επαφή.

Εάν ένας άνδρας νομίζει ότι μπορεί να έχει κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού, είναι σημαντικό να επισκεφτεί τον ιατρό του το συντομότερο δυνατό. Εάν οι λοιμώξεις αυτές μείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να γίνουν σοβαρές, επικίνδυνες και να προκαλέσουν βλάβη στους νεφρούς.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2018, 09:18