Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες για τη συστηματική καντιντίαση;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 15:00
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες για τη συστηματική καντιντίαση;

Ο μύκητας Candida υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει στο δέρμα και στους βλεννογόνους αλλά εάν αναπτυχθεί πάνω από ένα όριο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα συμπτώματα της καντιντίασης των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνουν ερυθρότητα, εξάνθημα, κνησμό κι ερεθισμό στην περιοχή γύρω από τη βάλανο του πέους, συσσώρευση εκκρίσεων κάτω από τη ακροποσθία καθώς και πόνο κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη χρήση αντιβιοτικών κορτικοστεροειδών, την ανοσοκαταστολή, τον διαβήτη, την κακή υγιεινή ή την κατάχρηση προϊόντων υγιεινής. Η καντιτντίαση των γεννητικών οργάνων δε θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά ωστόσο η μετάδοσή του μπορεί να γίνει μέσω της συνουσίας. Για την αντιμετώπιση της καντιντίασης συνήθως χορηγούνται αντιμυκητιασικές θεραπείες τοπικά ή από το στόμα ενώ παράλληλα πολύ σημαντική είναι η υιοθέτηση μιας καλής υγιεινής.

Σε σπάνιες περιπτώσεις εάν ο άνδρας που πάσχει από καντιντίαση στα γεννητικά όργανα έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να εμφανίσει μια σοβαρή επιπλοκή, τη συστηματική καντιντίαση. Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει το αίμα και μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του μύκητα σε όλο το σώμα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά όργανα στο σώμα συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, του ήπατος και της καρδιάς. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συστηματική αντιμυκητιασική λοίμωξη μπορεί να είναι θανατηφόρος και αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.  Η επείγουσα αντιμετώπιση στο νοσοκομείο προστατεύει τα όργανα από τη λοίμωξη ενώ παράλληλα χορηγούνται αντιμυκητισιακα φάρμακα για την αντιμετώπισή της. Κάποιες φορές εάν ένας άνδρας έχει αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό κι εμφανίσει μυκητίαση στα γεννητικά όργανα ίσως είναι καλό να κάνει έναν προληπτικό έλεγχο.

Οι παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης συστηματικής καντιντίασης είναι:

 • η λοίμωξη από HIV
 • ο διαβήτης
 • η χρήση ανοσοκατασταλτικών
 • η υποβολή σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και σε άλλες αντικαρκινικές θεραπείες
 • η ύπαρξη ενός κεντρικού φλεβοκαθετήρα για τη χορήγηση ενδοφλέβιας  αγωγής
 •  η αιμοκάθαρση

Υπάρχει βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, και η περίπτωση να εξελιχτεί σε συστηματική καντιντίαση, μια μυκητιασική λοίμωξη που ξεφεύγει από τον έλεγχο του οργανισμού με αποτέλεσμα τα κύτταρα του μύκητα να παράγουν κάποιες δομές που διεισδύουν στον ιστό των οργάνων. Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι:

 • Η χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος που διαταράσσουν της ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας κι επιτρέπουν την υπέρμετρη ανάπτυξη του  Candida.
 • Η λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως είναι τα κορτικοστεροειδή.
 • Η ύπαρξη ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί για παράδειγμα να οφείλεται σε λοίμωξη από HIV ή σε αιμοκάθαρση.
 • Ο μη ρυθμισμένος διαβήτης τύπου 1 ή 2 καθώς οι μύκητες αναπτύσσονται γρηγορότερα σε περιβάλλον με υψηλά επίπεδα σακχάρου.
 • Η παχυσαρκία
 • Η κακή υγιεινή της γενετήσιας περιοχής, ιδιαίτερα εάν ο άνδρας δεν έχει υποβληθεί σε περιτομή.
 • Η χρήση προϊόντων υγιεινής που ενδέχεται να ερεθίσουν την ευαίσθητη περιοχή
 • Το ανεπαρκές στέγνωμα της περιοχής καθώς το υγρό και ζεστό περιβάλλον είναι άρτιο για την ανάπτυξη του μύκητα.
 • Η κακή διατροφή.

Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μυκητιασική βαλανίτιδα.

Σε κάθε περίπτωση οι άνδρες που έχουν συμπτώματα μυκητίασης, τα οποία επιμένουν, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό που εμπιστεύονται.

Πηγή: andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020, 15:55