Η δαχτυλική εξέταση του προστάτη συχνά προκαλεί ανησυχία κι ερωτηματικά στους άνδρες. Καλό είναι μάλιστα πριν την επίσκεψη στον ειδικό να έχουν μια λίστα ερωτήσεων για να του απευθύνουν ώστε να έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση και να ξέρουν τι να περιμένουν. Κάποια ερωτήματα που συχνά ταλαιπωρούν τους άνδρες ειναι:

  • Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της δαχτυλικής εξέτασης;
  • Πόσο θα διαρκέσει;
  • Θα είναι επώδυνη η διαδικασία;
  • Πόσο αξιόπιστη είναι η εξέταση για τον εντοπισμό του καρκίνου;
  • Πότε θα είναι τα αποτελέσματα διαθέσιμα, πώς θα δοθούν στον ασθενή και ποιος θα τα εξηγήσει;
  • Ποιες περεταίρω εξετάσεις ενδέχεται να χρειαστούν;

Είναι επίσης σημαντικό οι άνδρες να ενημερώσουν τον ιατρό τους για το εάν έχουν αιμορροΐδες ή κάποια ραγάδα στον πρωκτό,  καθώς η εξέταση μπορεί να τα επιδεινώσει. Στις ΗΠΑ μάλιστα οι άνδρες υπογράφουν έντυπο ενημερωμένης συγκατάθεσης όπου δηλώνουν ότι κατανοούν τους κίνδυνους και τα οφέλη της εξέτασης και συμφωνούν να υποβληθούν σε αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζεται ωστόσο ότι πρόκειται για μια ανώδυνη σε γενικές γραμμές εξέταση, η οποία διαρκεί λίγο. Ο γιατρός εισάγει το δάχτυλο του φορώντας γάντι με λιπαντική ουσία στο ορθό και εκτιμά το μέγεθος του αδένα, ενώ παράλληλα διερευνά για εξογκώματα, σκληρά σημεία ή άλλες ανωμαλίες.

 Η δακτυλική εξέταση μπορεί να μην οδηγεί άμεσα στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, αλλά είναι σημαντικότατη  για την έγκαιρη διάγνωση του, καθώς μπορεί να εντοπίσει  σκληρές περιοχές, ύποπτες για κακοήθεια, ακόμα και σε άνδρες που έχουν χαμηλές τιμές ειδικού προστατικού αντιγόνου ( PSA).

Με αυτήν την εξέταση, ο ουρολόγος θα μπορέσει επίσης να καταλάβει και άλλα πράγματα, όπως το αυξημένο μέγεθος του προστάτη, καθώς και την ύπαρξη φλεγμονής. Ακριβώς επειδή ο καρκίνος του προστάτη συνήθως ξεκινά στο πίσω μέρος του αδένα, μπορεί να ψηλαφηθεί με τη δαχτυλική εξέταση. Επίσης εάν  υπάρχει καλοήθης υπερπλασία του αδένα ο ασθενής ενδέχεται να νιώσει ήπιο πόνο ή δυσφορία κατά την εξέταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι άνδρες επιστρέφουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες αμέσως μετά από μια δαχτυλική εξέταση του προστάτη. Μπορεί να εμφανιστεί μια μικρή αιμορραγία από τον πρωκτό, ιδιαίτερα εάν ο άνδρας έχει αιμορροΐδες ή ραγάδες στον πρωκτό. Εάν η αιμορραγία δεν ειναι μικρή ή εάν επιμένει ο άνδρας θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιατρό του.

Τέλος, εάν υπάρχει κάποιο ύποπτο εύρημα ο ιατρός μπορεί να κάνει επιπλέον εξετάσεις όπως είναι το διορθικό υπερηχογράφημα ή και η βιοψία.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης