Τα μικρά και τα μεγάλα χείλη του αιδοίου προστατεύουν την κλειτορίδα, τον κόλπο και την ουρήθρα από λοίμωξη ή τραυματισμό. Πολλές γυναίκες έχουν παρατηρήσει κάποια στιγμή στη ζωή τους οίδημα στην εν λόγω περιοχή, το οποίο μπορεί να είναι παροδικό ή και να επιμένει, συνήθως ανάλογα με την αίτια που το προκαλεί. Το οίδημα μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα θερμότητας ή καύσου, κνησμό, πόνο, ερυθρότητα, δυσάρεστη οσμή του αιδοίου και μη συνηθισμένες κολπικές εκκρίσεις.

Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης οιδήματος στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η μυκητιασική λοίμωξη. Εμφανίζεται στο 75% των γυναικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι έγκυες, οι γυναίκες με μη ρυθμισμένο διαβήτη, αυτές που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και όσες λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών, των στεροειδών και των αντιβιοτικών.

-Η βακτηριακή κολπίτιδα. Προσβάλλει το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και προκαλείται από διαταραχή των βακτηρίων του κόλπου. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν μια γυναίκα έχει νέο σεξουαλικό σύντροφο ή πολλούς συντρόφους καθώς και όταν κάνει κολπικές πλύσεις.

-Η λοίμωξη από τριχομονάδες. Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που εμφανίζεται στο 3% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, όταν όμως προκαλεί, σε αυτά περιλαμβάνονται ο ερεθισμός του αιδοίου, το οίδημα στα μικρά και μεγάλα χείλη, οι δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, καθώς και η επώδυνη ούρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Αλλεργική αντίδραση. Εάν αποκλειστεί η λοίμωξη, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο προϊόν ή ύφασμα που έρχεται σε επαφή με τη γενετήσια περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του προφυλακτικού, των απορρυπαντικών, των προϊόντων υγιεινής και των σπερματοκτόνων

-Η κύστη βαρθολίνειου αδένα. Οι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται εκατέρωθεν του κόλπου και ο σχηματισμός κάποιας κύστης μπορεί να προκαλέσει οίδημα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κόλπου. Το οίδημα αυτό μπορεί μάλιστα να προκαλέσει λοίμωξη, πόνο και πυώδη συγκέντρωση. Σχεδόν το 2% των γυναικών εμφανίζει κύστη βαρθολίνειου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τη δεκαετία 20-30 και μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας.

-Η τριβή από μια σεξουαλική επαφή. Χωρίς την απαραίτητη λίπανση του κόλπου η τριβή κατά την επαφή μπορεί να προκαλέσει οίδημα και δυσφορία στην περιοχή του αιδοίου.

Οι γυναίκες με οίδημα στα μικρά ή τα μεγάλα χείλη του αιδοίου θα πρέπει να επισκεφτούν ιατρό εάν το οίδημα σταδιακά επιδεινώνεται, καθώς κι εάν συνοδεύεται από την ψηλάφηση εξογκώματος, κνησμό, επίμονο πόνο, έντονη κολπική οσμή ή ασυνήθιστη κολπική έκκριση.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης