Η επώδυνη εκσπερμάτιση ενδέχεται να υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση ενός άνδρα, να επηρεάσει τη σχέση του με τη σύντροφο του και  να μετατρέψει μια από τις βασικές απολαύσεις της ζωής σε πηγή ματαίωσης και απογοήτευσης. 

Πολλοί άνδρες νιώθουν ντροπή όταν βιώνουν επώδυνη εκσπερμάτιση και καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια. Πρόκειται πάντως για ένα συχνό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο 1%-10% των ανδρών και αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πόνος μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης ή μετά από αυτή και εντοπίζεται στο πέος, την ουροδόχο κύστη ή τον πρωκτό. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνδρα σε άνδρα και ενίοτε διαφοροποιούνται με το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνδρες ενδέχεται να έχουν συμπτώματα μετά τη σεξουαλική επαφή με σύντροφο αλλά όχι μετά τον αυνανισμό. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως και 24 ώρες μετά την εκσπερμάτιση και να είναι από ήπιος έως πολύ έντονος. 

Στους περισσότερους άνδρες ο πόνος κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα. Κάποιες φορές δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός της αιτίας και τότε μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη του ατόμου προκειμένω να διαχειριστεί το πρόβλημα του. Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την επώδυνη εκσπερμάτιση είναι: 

Οι διαταραχές του προστάτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μεγαλύτερος όγκος της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με την επώδυνη εκσπερμάτιση επικεντρώνεται στα προβλήματα με τον προστάτη. Η προστατίτιδα είναι μια από τα συχνότερες αιτίες. Πρόκειται για μία φλεγμονή που προκαλεί οίδημα στον αδένα και συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού ή σε βλάβη των νεύρων που συνήθως συνδέεται με τον διαβήτη. 

Επώδυνη εκσπερμάτιση μπορεί επίσης να προκληθεί από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη καθώς και άλλα προβλήματα του προστάτη, συμπεριλαμβανόμενων του καρκίνου και των χειρουργείων του προστάτη. 

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν επώδυνη εκσπερμάτιση. Τα αντικαταθλιπτικά, για παράδειγμα, ενδέχεται να έχουν αρκετές σεξουαλικές παρενεργείες συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη libido,  της στυτικής δυσλειτουργίας και της επώδυνης εκσπερμάτισης. 

Σχέσεις και συναισθηματικά προβλήματα 

Η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά τη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα. Παρομοίως προβλήματα στη σχέση με τη σύντροφο μπορεί να εκδηλωθούν ως σωματικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την επώδυνη εκσπερμάτιση.  Στους  άνδρες που δεν βιώνουν πόνο κατά την εκσπερμάτιση μετά από αυνανισμό η αιτία είναι πιο πιθανό να είναι ψυχοσυναισθηματικής φύσης. 

Προβλήματα της σπερματοδόχου κύστης

Η σπερματοδόχος κύστη είναι ένας αδένας οπού αναμιγνύονται τα σπερματοζωάρια με το σπερματικό υγρό και σχηματίζεται το σπέρμα. Διάφορα προβλήματα του αδένα αυτού με πιο συχνό τη λιθίαση της σπερματοδόχου κύστης προκαλούν επώδυνη εκσπερμάτιση. 

Επεμβάσεις στην περιοχή της πυέλου 

Επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή της πυέλου όπως είναι η ακτινοβολία τη πυέλου μπορει να προκαλέσει βλάβες στον προστάτη και σε άλλα όργανα που συμμετέχουν στην εκσπερμάτιση. Οι βλάβες αυτές ενδέχεται καταστήσουν επώδυνη την εκσπερμάτιση. 

Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις 

Ένα μεγάλο εύρος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων μπορει να προκαλέσει επώδυνη εκσπερμάτιση. Οι πιο συχνοί ένοχοι είναι η γονόρροια και τα χλαμύδα.  

Προβλήματα του νευρικού συστήματος

Διαταραχές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως είναι ο διαβήτης, ενδέχεται να βλάψουν τα νευρά που σχετίζονται με τον οργασμό και την εκσπερμάτιση. Κάποιοι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αίσθηση της εκσπερμάτισης. 

Η τοξικότητα υδράργυρου

Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τη δηλητηρίαση από υδράργυρο που βρέθηκε σε μολυσμένα ψαριά με την επώδυνη εκσπερμάτιση. Είναι απαραίτητη η περεταίρω διερεύνηση της παραπάνω συσχέτισης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία τη υποκείμενης αιτίας λύνει και το πρόβλημα της επώδυνης εκσπερμάτισης. Κάποιες επιλογές είναι η χορήγηση αντιβιοτικών όταν πρόκειται για λοίμωξη, η αλλαγή της αγωγής εάν ευθύνεται κάποιο φάρμακο, η αντιμετώπιση των προβλημάτων του προστάτη εάν υπάρχουν και η ψυχοθεραπεία για τη διαχείριση των ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών. Η βλάβη των νεύρων ενδέχεται να είναι μη αναστρέψιμη άλλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που την προκάλεσε ώστε να μην επιδεινωθεί. Εάν η θεραπεία αποτύχει ή εάν δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η αιτία υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές για τη μείωση του πόνου όπως είναι η χρήση αναλγητικών και μυοχαλαρωτικών. Παράλληλα ένα  ειδικός θεραπευτής σεξουαλικών διαταραχών  μπορει να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της σεξουαλικής εμπειρίας του ζευγαριού. 

www.andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης