Ο όρος ουρηθρικό σύνδρομο αναφέρεται σε μια ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ουρήθρα, τον μικρό αυτό σωλήνα που οδηγεί τα ούρα από την ουροδόχο κύστη στο εξωτερικό του σώματος.

Μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα και τα συμπτώματά του μοιάζουν πολύ με αυτά της ουρολοίμωξης, με τη διαφορά ότι δεν προκαλούνται από κάποιο ιό ή βακτήριο. Πιο συγκεκριμένα, στα συμπτώματα του ουρηθρικού συνδρόμου περιλαμβάνονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– η συχνότερη ανάγκη για ούρηση

– ο πόνος κατά την ούρηση

– η επείγουσα ανάγκη για ούρηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– η αίσθηση μη κένωσης της κύστης μετά την ούρηση

– δυσφορία ή πόνος στο υπογάστριο

– πόνος στη μέση ή στα γεννητικά όργανα

– πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Στους άνδρες μπορεί επίσης να εμφανιστούν εκκρίσεις από το πέος, οίδημα στους όρχεις, πόνος κατά την εκσπερμάτιση και παρουσία αίματος στο σπέρμα.

Οι ειδικοί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τα αίτια του ουρηθρικού συνδρόμου, έχουν όμως εντοπίσει κάποιους παράγοντες κίνδυνου, παράγοντες δηλαδή που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου, όπως είναι:

– οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις και ιδιαίτερα η γονόρροια, τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα

– τρόφιμα και ροφήματα που μπορεί να ερεθίσουν την ουρήθρα όπως είναι αυτά που περιέχουν καφεΐνη, τα καυτερά ή πικάντικα φαγητά και το αλκοόλ

– χημικές ουσίες που υπάρχουν σε προϊόντα υγιεινής κι ενδέχεται να ερεθίσουν την ουρήθρα.

Επίσης, συχνά το ουρηθρικό σύνδρομο εμφανίζεται έπειτα από μια ουρολοίμωξη, καθώς η ουρήθρα ευαισθητοποιείται κατά την ανάρρωση από τη λοίμωξη. Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις η έντονη σεξουαλική επαφή μπορεί να τραυματίσει την ουρήθρα, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το ουρηθρικό σύνδρομο ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το μη ασφαλές σεξ, το ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, οι βακτηριακές λοιμώξεις στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καθώς και ανατομικά προβλήματα, όπως είναι η ύπαρξη μιας στενής ουρήθρας.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρηθρικού συνδρόμου έχουν επίσης οι γυναίκες που έχουν κάνει πολλούς τοκετούς.

Η διάγνωση του ουρηθρικού συνδρόμου τίθεται μετά τον αποκλεισμό κάποιας λοίμωξης του ουροποιητικού η κυστίτιδας. Η θεραπεία του συχνά περιλαμβάνει τη θεραπεία της όποιας συνυπάρχουσας νοσηρότητας καθώς και την αποφυγή των τροφών και των προϊόντων υγιεινής που ενδέχεται να ερεθίσουν την ουρήθρα.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης