H καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΠΥ) χαρακτηρίζεται από μια μεγέθυνση του προστάτη, του αδένα που έχει μέγεθος καρυδιού και παράγει το σπερματικό υγρό που αναμειγνύεται με τα σπερματοζωάρια και έχει ως αποτέλεσμα το σπέρμα, το προϊόν της εκσπερμάτισης.
Σε γενικές γραμμές ο προστάτης αυξάνεται σε μέγεθος καθώς ο άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία. Το αυξημένο μέγεθος του αδένα, λοιπόν, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο από μια ηλικία και μετά. Εκτιμάται ότι οι μισοί πεντάχρονοι έχουν αυξημένο μέγεθος προστάτη, ενώ στους 80χρονους το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 90%.
Όπως διευκρινίζεται από τον ίδιο τον όρο, η ΚΠΥ είναι μια κατάσταση καλοήθης, δεν πρόκειται δηλαδή για καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, είναι πιθανό οι άνδρες με ΚΠΥ να εμφανίσουν και καρκίνο του προστάτη.
Κάποιες φορές οι άνδρες με ΚΠΥ αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την ούρηση. Αυτό συμβαίνει διότι η ουρήθρα, ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα εξέρχονται από το σώμα, διαπερνά τον αδένα. Ο προστατικός ιστός μεγαλώνει προς τα μέσα και καθώς αυξάνεται το μέγεθος του αδένα ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην ουρήθρα, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η ούρηση. Κάποια από τα συμπτώματα του ουροποιητικού που σχετίζονται με την ΚΠΥ είναι:

• η ανάγκη σύσπασης προκειμένου να εξέλθουν τα ούρα
• η αδύναμη ροή των ούρων
• αίσθημα μη κένωσης της ουροδόχου κύστης αμέσως μετά την ούρηση
• επείγουσα ανάγκη για ούρηση
• ανάγκη για πιο συχνή ούρηση
• συχνές αφυπνίσεις του άνδρα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσει.

Για τη διάγνωση της ΚΠΥ ο ιατρός θα πρέπει να διεξαγάγει διάφορες εξετάσεις. Μία από αυτές είναι η δαχτυλική εξέταση του ορθού προκειμένου ο ιατρός να ψηλαφίσει ενδεχόμενες ανωμαλίες. Επίσης, μπορεί να ζητηθεί από τον άνδρα να συμπληρώσει ένα ειδικό ερωτηματολόγιο που βοηθά τον καθορισμό της σοβαρότητας των συμπτωμάτων από το ουροποιητικό, εφόσον αυτά υπάρχουν. Ενδέχεται επίσης να διεξαχθεί εξέταση ουρών, να γίνει υπερηχογράφημα του προστάτη, της κύστης και των νεφρών, καθώς και να ληφθεί δείγμα αίματος για την εξέταση του ειδικού προστατικού αντίγονου εάν υπάρχει η υποψία καρκίνου στον προστάτη. Παράλληλα, μπορεί να μετρηθεί το υπόλειμμα των ούρων στην ουροδόχο κύστη μετά την ούρηση, καθώς και να διεξαχθούν κυστεοσκόπηση και ένας πλήρης υδροδυναμικός έλεγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την ούρηση είναι σημαντικό να απευθυνθούν στον ειδικό για έναν πλήρη έλεγχο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης