Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ένας άνδρας έχει δυσκολία στην εκσπερμάτιση με αποτέλεσμα αυτή να καθυστερεί παραπάνω από το επιθυμητό. Η καθυστέρηση μπορεί να συμβεί ακόμα κι όταν η στύση είναι πλήρης και ο ερεθισμός και η διέγερση βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί δυσφορία τόσο στον άνδρα όσο και στη σύντροφο.

Εκτιμάται ότι το 1% -4% των ανδρών εμφανίζει καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής εμφανίζεται στον άνδρα από την αρχή της σεξουαλικής του ζωής, ενώ η δευτεροπαθής εμφανίζεται έπειτα από μια περίοδο φυσιολογικής εκσπερμάτισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η διαταραχή θεωρείται γενικευμένη όταν συμβαίνει υπό οποιαδήποτε συνθήκη ανεξάρτητα από τον σύντροφο ή το είδος διέγερσης και περιστασιακή όταν εμφανίζεται υπό ορισμένες συνθήκες, για παράδειγμα με μια συγκεκριμένη σύντροφο.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να έχει φυσιολογικά και ψυχολογικά αίτια, ενώ πολύ συχνά είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής.

Οι πιο πιθανές φυσιολογικές αιτίες είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• οι γενετικές ανωμαλίες
• οι παρενέργειες από φάρμακα, ιδιαίτερα από κάποια αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά κι αγχολυτικά.
• η καταστροφή των νεύρων
• κάποιο χειρουργείο της πυέλου
• τα χαμηλά επίπεδα ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη (υπογοναδισμός)
• η κατάχρηση αλκοόλ ή παράνομων ουσιών.

Στους ψυχολογικούς αιτιολογικούς παράγοντες περιλαμβάνονται:
• η κατάθλιψη
• τα προβλήματα στη σχέση
• το άγχος επίδοσης
• οι πολιτισμικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις σύμφωνα με τις οποίες το σεξ θεωρείται ταμπού.

Οι άνδρες, επίσης, μπορεί να εμφανίσουν καθυστερημένη εκσπερμάτιση, όταν η μέθοδος ή η ένταση του ερεθισμού αλλάξει. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που αυνανίζεται με συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να μην καταφέρει να έχει τον ίδιο βαθμό διέγερσης κατά τη σεξουαλική πράξη με σύντροφο.

Η θεραπεία για την καθυστερημένη εκσπερμάτιση συνήθως επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του υποκείμενου αιτίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει την αλλαγή αγωγής, την αλλαγή της συνήθους αυνανιστικής πρακτικής, καθώς και την αναζήτηση βοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών.

Η συμβουλευτική και η θεραπεία ζευγαριού μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Οι άνδρες μπορούν να επεξεργαστούν τόσο τους ψυχολογικούς αιτιολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με την καθυστερημένη εκσπερμάτιση όσο και το στρες που απορρέει από αυτή. Πολύ συχνά κάνουν κάποιες συνεδρίες και οι σύντροφοι.

Τέλος, έχει βρεθεί ότι κάποιοι άνδρες επωφελούνται από φάρμακα όπως είναι η καμπεργκολίνη. Επίσης, αυτήν τη στιγμή εξετάζεται η ουσία ανανταμίδη ως προς την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της καθυστερημένης εκσπερμάτισης.

Οι άνδρες που έχουν δυσκολία στην εκσπερμάτιση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους, ιδιαίτερα εάν η κατάσταση αυτή τους προκαλεί δυσφορία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης