Τα προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία είναι μια συχνή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Ο όρος «φλεβική διαφυγή» αναφέρεται στις φλέβες του πέους.
Τα αιμοφόρα αγγεία είναι σημαντικά για τη στυτική λειτουργία. Όταν ένας άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, οι αρτηρίες του πέους διαστέλλονται και επιτρέπουν τη ροή του αίματος στο πέος, με αποτέλεσμα την επίτευξη μιας στύσης ικανής για συνουσία. Για τη διατήρηση της σκληρότητας της στύσης, ωστόσο, το αίμα πρέπει να παραμείνει στο πέος μέχρι ο άνδρας να φτάσει σε εκσπερμάτιση. Για τον λόγο αυτόν οι φλέβες του πέους συστέλλονται, ώστε να εγκλωβίσουν το αίμα μέσα στο πέος. Όταν ο άνδρας φτάνει σε εκσπερμάτιση ή εάν ο σεξουαλικός ερεθισμός τερματισθεί, οι φλέβες διαστέλλονται εκ νέου και το αίμα επιστρέφει προς το υπόλοιπο σώμα.
Εάν οι φλέβες δεν συσπαστούν αρκετά, το αίμα θα διαφύγει από το πέος προς το υπόλοιπο σώμα, με αποτέλεσμα η στύση να μαλακώσει. Πολλοί άνδρες με αυτόν τον τύπο ΣΔ παρατηρούν ότι, ενώ η στύση τους είναι σκληρή αρχικά, βαθμιαία χάνει τη σκληρότητά της. Η φλεβική διαφυγή είναι ένα συχνό αίτιο της ΣΔ στους νεότερους άνδρες.
Αρκετοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση φλεβικής διαφυγής και ΣΔ:

• καρδιαγγειακή νόσος
• ακτινοθεραπεία για τη αντιμετώπιση του καρκίνου
• διαβήτης
• νόσος Peyronie
• διαταραχές των νεύρων
• άγχος.

Για τη διάγνωση της φλεβικής διαφυγής ο ιατρός μπορεί να προβεί στις παρακάτω εξετάσεις:
• Υπερηχογράφημα Doppler. Πρόκειται για μια εξέταση που χρησιμοποιεί υπερήχους για να δείξει πώς το αίμα ρέει από και προς το πέος.

• Δυναμική σηραγγομετρία πραγματικού χρόνου. Με αυτό το τεστ ο ιατρός μπορεί να μετρήσει την πίεση στο πέος κατά τη διάρκεια της στύσης, ώστε να καθορίσει τον βαθμό της φλεβικής διαφυγής. Συνήθως, δε, χρησιμοποιείται σε άνδρες που έχουν ήδη υποβληθεί σε υπερηχογράφημα Doppler.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ένας ιατρός μπορεί επίσης να εκτιμήσει τη γενική υγεία και να ελέγξει για προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με τη ΣΔ, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η νόσος Peyronie και οι διαταραχές των νεύρων.
Οι θεραπείες της ΣΔ που οφείλεται σε φλεβική διαφυγή μπορεί να ποικίλλουν. Κάποιοι άνδρες μπορεί να δουν αποτέλεσμα με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές, όπως είναι οι συσκευές κενού, οι ενδοσηραγγώδεις ενέσεις, τα ουρηθρικά υπόθετα, οι ψυχοσεξουαλικές θεραπείες και το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως είναι η τακτική φυσική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, ενδέχεται επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο των αιτιολογικών παραγόντων της ΣΔ, όπως είναι ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προταθεί από τον ειδικό ένα ειδικό χειρουργείο στις φλέβες του πέους με σκοπό τη διόρθωση της διαφυγής. Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, δεν προτιμάται, διότι έχει περιορισμένη επιτυχία σε μακροχρόνιο διάστημα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι στο συγκεκριμένο πεδίο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης