Η φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνεται από το στόμα είναι συχνά ένας εύκολος τρόπος για να διαχειριστεί ένας άνδρας τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Αυτά τα φάρμακα ονομάζονται αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5. Τα πιο δημοφιλή φάρμακα αυτής της κατηγορίας είναι η σιλδεναφίλη (Viagra),η βαρδεναφίλη (Levitra, Staxyn), η τανταλαφίλη (Cialis)και η αβαναφίλη (Stendra).

Τα φάρμακα αυτά λειτουργούν χαλαρώνοντας το μαλακό μυϊκό ιστό κι επιτρέποντας την αυξημένη ροή αίματος προς το πέος όταν ένας άνδρας δέχεται σεξουαλικό ερεθισμό. Η αυξημένη ροή αίματος προς το πέος είναι απαραίτητη για μια στύση ικανή για συνουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5( PDE5) είναι αποτελεσματικοί στις περιπτώσεις πολλών ανδρών με ΣΔ, υπάρχουν κάποιοι που αναρωτιούνται εάν θα έχουν ακομα καλυτέρα αποτελεσματα εάν αυξήσουν τη δόση. Οι ειδικοί όμως τονίζουν ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο. 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η χρήση των φαρμάκων αυτών να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, ενώ παράλληλα ο χρήστης θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες που εμπεριέχονται στην συσκευασία του φαρμάκου. Ο ιατρός που συνταγογραφεί την αγωγή θα πρέπει επίσης να είναι ενήμερος σχετικά με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα που λαμβάνει ο άνδρας.

Ένας από τους κίνδυνους της υπερδοσολογίας των φαρμάκων για τη ΣΔ είναι η εμφάνιση του πριαπισμού, μιας στύσης δηλαδή που διαρκεί για ώρες. Ο πριαπισμός μπορεί να συμβεί εάν μεταφερθεί στο πέος πολύ μεγάλη ποσότητα αίματος με αποτέλεσμα να προκληθεί οίδημα.  Σε κάποιους ασθενείς μπορεί επισης να προκληθεί πόνος ή δυσφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση ο πριαπισμός είναι μια κατάσταση που ο άνδρας δεν πρέπει να πάρει αψήφιστα.
Οι άνδρες που εμφανίζουν στύση με μεγάλη διάρκεια είναι απαραίτητο να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να προκληθεί βλάβη του στυτικού ιστού,  μόνιμη στυτική δυσλειτουργία ή παραμόρφωση του πέους.

Η θεραπεία του πριαπισμού μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του υπερβολικού αίματος από το πέος, τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμα και το χειρουργείο.

Ένας ακόμα κίνδυνος που σχετίζεται με τη ληψη αναστολέων της PDE5  είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι άνδρες μπορεί να αρχίσουν να αναπνέουν πιο γρήγορα, να έχουν θολή όραση, καθώς και να εμφανίσουν δυσκολία στη συγκέντρωση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει το ποσό του οξυγόνου που φτάνει σε σημαντικά μέρη του σώματος όπως είναι η καρδιά και ο εγκέφαλος. Τελικά τα όργανα αυτά μπορεί να υποστούν βλάβες.

Οι άνδρες που πιστεύουν ότι έχουν λάβει μεγάλη δόση από ένα φάρμακο είναι σημαντικό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν ή να καλέσουν άμεσα το κέντρο δηλητηριάσεων.

Θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα εάν μετά τη λήψη ενός φαρμάκου για τη ΣΔ εμφανίσουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Εξάνθημα
  • Κνίδωση
  • Οίδημα του λαιμού, της γλώσσας ή των χειλιών
  • Προβλήματα στην αναπνοή ή την κατάποση
  • Προβλήματα όρασης
  • Προβλήματα ακοής

Οι άνδρες που νιώθουν ότι η αγωγή που λαμβάνουν για τη ΣΔ δεν είναι αποτελεσματική θα πρέπει επίσης να απευθυνθούν στον ιατρό τους. Είναι πολύ πιθανό να πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη δόση, αλλά αυτό δεν πρεπει να γίνει χωρίς την καθοδήγηση του ιατρού. Οι άνδρες θα πρέπει επίσης να θυμούνται ότι αυτά τα φάρμακα χορηγούνται με συνταγή ιατρού και δεν είναι κατάλληλα για όλους. Για παράδειγμα αυτοί που λαμβάνουν αγωγή με νιτρώδη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΣΔ.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης