Είναι μεγάλος ο αριθμός των μελετών που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα. Φαίνεται όμως ότι η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν είναι τόσο αθώα, στο βαθμό που εκθέτει το άτομο σε χημικά παρασιτοκτόνα. Μια νέα μελέτη εξέτασε για πρώτη φορά τη σχέση ανάμεσα στην έκθεση των ανδρών σε υπολείμματα παρασιτοκτόνων και στην ποιότητα του σπέρματός τους.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, συμμετείχαν 155 άνδρες, οι οποίοι έδωσαν συνολικά 338 δείγματα σπέρματος. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες που είχαν καταναλώσει τα περισσότερα υπολείμματα παρασιτοκτόνων είχαν 49% μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και 32% μικρότερο ποσοστό σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες παρασιτοκτόνων. Δε βρέθηκε όμως η ποιότητα σπέρματος να επηρεάζεται από τη συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες ήταν 18-55 ετών και είχαν όλοι επισκεφτεί μια κλινική γονιμότητας μέσα στο χρονικό διάστημα 2007-2011. Κανενας τους δεν είχε υποβληθεί σε βαζεκτομή και όλοι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τα σπερματοζωάρια τους και τα ωάρια των συντρόφων τους στην προσπάθεια τους να τεκνοποιήσουν με τη βοήθεια των θεραπειών γονιμότητας.

Συμπλήρωσαν όλοι ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες που περιλάμβανε επίσης ερωτήσεις για την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση. Τα φρούτα και τα λαχανικά ταξινομήθηκαν σε τρεις ομάδες, υψηλής, μέτριας και χαμηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα παρασιτοκτόνων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα. Προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε παρασιτοκτόνα είναι τα φασόλια, ο αρακάς, το γκρέιπφρουτ και τα κρεμμύδια, ενώ υψηλή περιεκτικότητα θεωρείται ότι έχουν οι πιπεριές, το σπανάκι, οι φράουλες τα μήλα και τα αχλάδια.

Στη συνέχεια ο ερευνητές χώρισαν τους άνδρες σε δυο ομάδες και σύγκριναν αυτούς που κατανάλωναν τις τροφές με τις μεγαλύτερες ποσότητες υπολειμμάτων των παρασιτοκτόνων, πάνω από 1.5 μερίδες την ημέρα, με αυτούς που κατανάλωναν τις τροφές με τις μικρότερες ποσότητες παρασιτοκτόνων, λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρήκαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα παρασιτοκτόνων είχαν κατά μέσο όρο 86 εκατομμύρια σπερματοζωάρια σε κάθε εκσπερμάτιση, ενώ οι άνδρες που κατανάλωναν τα λιγότερα προϊόντα αυτής της κατηγορίας είχαν κατά μέσο 171 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση. Πρόκειται, λοιπόν, για μια μείωση της τάξης του 49%.

Οι ερευνητές όμως δεν μπόρεσαν να συνδέσουν κάποιο συγκεκριμένο τύπο παρασιτοκτόνου με την έκπτωση στην ποιότητα σπέρματος και υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα εκτίθενται ταυτόχρονα σε διαφορετικά παρασιτοκτόνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που κάνουν επαγγέλματα τα οποία περιλαμβάνουν τα χρήση χημικών, όπως είναι οι αγρότες, έχουν φτωχότερη ποιότητα σπέρματος. Η νέα αυτή μελέτη όμως είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι η κατανάλωση των χημικών μέσα από τη διατροφή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία.

Αν και είναι πολλοί οι επαγγελματίες υγείας που υποψιάζονται ότι η χρήση παρασιτοκτόνων στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή εμπειρικά δεδομένα για να το τεκμηριώσουν. Τα παρόντα ευρήματα, ωστόσο, σε ένα βαθμό καταφέρνουν να εκτιμήσουν μια βιολογική επίδραση των ουσιών αυτών στην υγεία του ανθρώπου.

Οι ερευνητές γνωρίζοντας ότι πολλά άτομα μπορεί να θορυβηθούν από τα ευρήματα αυτά, τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα που αποφεύγουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών προκειμένω να ενισχυθεί η αναπαραγωγική ικανότητα. Δε σημαίνει δηλαδή ότι όποιος θέλει να γίνει πατέρας πρέπει να σταματήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Εάν όμως ανησυχεί σχετικά με την έκθεση του στα παρασιτοκτόνα, σίγουρα δε βλάπτει η επιλογή οργανικών τροφών ,καθώς και η αποφυγή των φρούτων και των λαχανικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υπολείμματα παρασιτοκτόνων , όπως είναι τα μήλα και τα φυλλώδη λαχανικά. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται περεταίρω έρευνα πριν μπορέσουν οι ειδικοί να προβούν σε επιστημονικά τεκμηριωμένες συστάσεις.

Πηγή: cbsnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης