Η σύγχρονη βιβλιογραφία έχει αναδείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στη γενική και τη σεξουαλική υγεία, καθώς συνδέονται με τη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά,φρούτα και καλά λιπαρά οξέα που προέρχονται από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς.

Υπάρχουν μάλιστα ερευνητικά ευρήματα που δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών μπορεί να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την πλούσια περιεκτικότητα των φιστικιών σε αντιοξειδωτικά και αργινίνη, ένα πρόδρομο μόριο του νιτρικού οξειδίου, το οποίο είναι μια ουσία πολύ σημαντική για την αγγειοδιαστολή και την καλή αιμάτωση του πέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή εξέτασε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ανάμικτων ξηρών καρπών σε 83 υγιείς άνδρες ηλικίας 18-35. Όλοι οι άνδρες ακολουθούσαν ένα δυτικό πρότυπο διατροφής, πλούσιο δηλαδή σε ζωικά λιπαρά και φτωχό σε φρούτα και λαχανικά.Η καθημερινή δόση ξηρών καρπών ορίστηκε στα 60 mg. Το μίγμα περιείχε αμύγδαλα,φουντούκια και καρύδια.

Οι ερευνητες πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να ωφελήσει τη σεξουαλική λειτουργία. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες. Η πρώτη αποτελούταν από 43 άτομα που πρόσθεσαν στην καθημερινή διατροφή τους τους ξηρούς καρπούς,ενώ η δεύτερη ήταν ομάδα ελέγχου 40 ατόμων. Η διάρκεια της μελέτης ήταν 14 εβδομάδες και όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη στυτική λειτουργία στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα ο εμπλουτισμός ενός δυτικού πρότυπου διατροφής με την τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με σημαντική βελτίωση της οργασμικής λειτουργίας και της σεξουαλικής επιθυμίας.

Οι ερευνητες επισήμαναν την ανάγκη διεξαγωγής μεγαλύτερων μελετών που θα επιβεβαιώσουν τα παρόντα ευρήματα και θα βοηθήσουν στην κατανόηση των μηχανισμών που εξηγούν την ωφέλιμη δράση των ξηρών καρπών στη σεξουαλική λειτουργία.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης