Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) σε συνδυασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα που παραμένουν μετά από τη διεξαγωγή χειρουργείου για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου. Πιο συγκεκριμένα,η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο OncoImmunology, έδειξε ότι αυτή η μη συμβατική στρατηγική μείωσε την εξάπλωση του καρκίνου σε ποσοστό πάνω από 90%  σε πειραματικό μοντέλο με ποντίκια. Στην παρούσα φάση, μάλιστα, έχει ξεκινήσει η πρώτη κλινική δοκιμή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι το χειρουργείο μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των όγκων, έχει όμως βρεθεί ότι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι πιο εύκολο για τα καρκινικά κύτταρα που έχουν ενδεχομένως παραμείνει να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων για τη ΣΔ με το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να εμποδίσει αυτό το φαινόμενο και να βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου μετά το χειρουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πειραματικό μοντέλο με ποντίκια που μιμείται τις μεταστάσεις του καρκίνου μετά το χειρουργείο. Χορήγησαν σιλδεναφίλη (Viagra), τανταλαφίλη (Cialis), καθώς κι ένα εμβόλιο με μη ενεργό στέλεχος του ιού της γρίπης (Agriflu) κι αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού σχήματος μετρώντας τον αριθμό των μεταστάσεων στους πνεύμονες των ποντικών. Βρέθηκαν 37 μεταστάσεις σε ποντικούς με καρκινικά κύτταρα που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργείο ή σε κάποια θεραπεία, 129 μεταστάσεις σε ποντικούς με καρκινικά κύτταρα που υποβλήθηκαν μόνο σε χειρουργείο, 24 μεταστάσεις σε ποντικούς με καρκινικά κύτταρα που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο και σε κάποιο από τα δυο φάρμακα για τη ΣΔ και 11 μεταστάσεις στους ποντικούς με καρκινικά κύτταρα που υποβλήθηκαν στο πλήρες σχήμα,δηλαδή, χειρουργείο, ένα φάρμακο για τη ΣΔ και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Στην πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους θα συμμετέχουν 24 ασθενείς που θα υποβληθούν σε χειρουργείο για αφαίρεση καρκίνου στην περιοχή της κοιλίας στο Ottawa Hospital. Εάν βρεθεί ότι η προτεινόμενη στρατηγική είναι ασφαλής και αποτελεσματική, θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Εάν τα πρώτα αυτά ευρήματα επιβεβαιωθούν από τις κλινικές δοκιμές, αυτή θα είναι η πρώτη θεραπεία που  απευθύνεται στα προβλήματα του ανοσοποιητικού που προκαλούνται από το χειρουργείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν ότι η περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη και ότι οι ασθενείς δε θα πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακα μόνοι τους. Κάθε αλλαγή στα φάρμακα που λαμβάνουν θα πρέπει πάντα να τη συζητούν με τον ογκολόγο τους.

Πηγή: andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης