Η καλή στυτική λειτουργία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή κυκλοφορία του αίματος προς το πέος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εμποδίσει την καλή αυτή ροή του αίματος και να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.
Ο όρος αρτηριακή πίεση αναφέρεται στην πίεση που ασκεί το αίμα, καθώς κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, στα τοιχώματα των αρτηριών. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, σημαίνει ότι τα τοιχώματα των αρτηριών δέχονται μεγαλύτερη πίεση.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας και σκλήρυνσης των αρτηριών.

Οι βλάβες αυτές μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε σημείο, όταν όμως συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, τότε ενδέχεται η ροή του αίματος προς το όργανο να μην επαρκεί για την επίτευξη και τη διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία.

Παράλληλα, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη διαχείριση της υπέρτασης, όπως είναι τα διουρητικά και οι βήτα αποκλειστές, σχετίζονται επίσης με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η προσαρμογή της θεραπείας υπό την καθοδήγηση του ειδικού προκειμένου να βελτιωθούν οι στύσεις του άνδρα. Ο ιατρός θα βοηθήσει τον άνδρα να αποφασίσει εάν μια αλλαγή στην αγωγή είναι απαραίτητη. Κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, αλλά ο άνδρας δεν θα πρέπει να αποφασίσει οτιδήποτε εάν πρώτα δεν συμβουλευτεί τον ιατρό του.
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι συχνά τα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση δεν το γνωρίζουν. Ευτυχώς, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι μια εύκολη και γρήγορη εξέταση ρουτίνας που μπορεί να διεξαχθεί σε οποιοδήποτε ιατρείο ή κλινική.

Οι άνδρες επίσης ενθαρρύνονται από τους ειδικούς να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής κατάλληλο για τη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής με περιορισμένο αλάτι και αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος, η τακτική φυσική άσκηση, η απώλεια του περιττού σωματικού βάρους και η αποτελεσματική διαχείριση του στρες είναι αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην προαγωγή της γενικής υγείας κι ευεξίας του ατόμου.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης