Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα περισσότερα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση παραμένουν ευτυχισμένα με τη σεξουαλική τους ζωή ακόμα και στην ηλικία των 60. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας στο Μάντσεστερ. Μεταξύ άλλων τονίστηκε πως ακόμα κι αν είναι συχνό φαινόμενο τα ζευγάρια να διαφωνούν ως προς τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αυτό δεν αλλάζει το επίπεδο αφοσίωσης στη σχέση.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 5.000 άτομα με ετεροφυλόφιλο, ομοφυλόφιλο και αμφιφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Βρέθηκε ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Σχεδόν το 60% συμφώνησε με τη δήλωση ότι το σεξ ήταν βασικό κομμάτι της σχέσης τους. Το 16% διαφώνησε και οι υπόλοιποι κράτησαν ουδέτερη στάση.
• Το 33% περίπου των γυναικών συμφώνησε με τη δήλωση ότι οι σύντροφοί τους επιθυμούσαν πιο συχνά σεξουαλική επαφή από τις ίδιες, ενώ το 40% διαφώνησε.
• Σχεδόν το 10% των ανδρών δήλωσε ότι οι σύντροφοί τους ήθελαν σεξουαλική επαφή πιο συχνά από τους ίδιους, ενώ το 60% ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ακόμα κι αν η μειοψηφία των συμμετεχόντων διαφωνούσε σχετικά με τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας, τα περισσότερα ζευγάρια παρέμεναν χαρούμενα αναφορικά με τη σχέση τους. Ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι τα περισσότερα ζευγάρια υποστήριζαν ότι οι διαφορές στη σεξουαλική επιθυμία ήταν μέρος του κύκλου της σχέσης και δεν τους απέδιδαν μεγάλη σημασία. Το πιο σημαντικό για τα ζευγάρια ήταν να βρίσκουν τρόπους συναισθηματικής σύνδεσης και οικειότητας, κάτι που φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία όσο αυξάνεται η ηλικία.

Οι ερευνητές, μάλιστα, εξέτασαν ξεχωριστά τα συναισθήματα των γυναικών αναφορικά με τη σεξουαλική τους ζωή στο πέρασμα του χρόνου. Βρήκαν ότι στην αρχή της σχέσης το 20% των γυναικών δήλωνε πως ο σύντροφος ήθελε περισσότερο σεξ από τις ίδιες. Το ποσοστό αυτό αυξανόταν στο 45% στα 16 χρόνια σχέσης και μειωνόταν στο 36% σε σχέσεις με διάρκεια άνω των 20 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες το 15% δήλωνε ότι η σύντροφος ήθελε περισσότερο σεξ από τις ίδιες στην αρχή της σχέσης. Το ποσοστό ανέβαινε στο 36% για σχέσεις με 20χρονη διάρκεια κι έπεφτε στο 15% για σχέσεις με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

Όταν οι ερευνητές ρώτησαν τις γυναίκες σχετικά με το τι τις προβλημάτιζε περισσότερο στη σχέση τους, οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις σχετίζονταν περισσότερο με την ανεπαρκή συμμετοχή του άνδρα στην ανατροφή των παιδιών και στο νοικοκυριό, με την κακή επικοινωνία και με τις οικονομικές ανησυχίες, πάρα με τα προβλήματα στη σεξουαλική δραστηριότητα. Όταν όμως ρώτησαν τους άνδρες, αυτοί απάντησαν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που εντόπιζαν σχετίζονταν με τις διαφορετικές προσδοκίες αναφορικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα και με τις διαφωνίες ή τους διαπληκτισμούς.

Ωστόσο, βρέθηκε ότι και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, οι φιλοφρονήσεις, η κατανομή των ευθυνών του νοικοκυριού και η ουσιαστική επικοινωνία θεωρούνται πολύ σημαντικά κι εκτιμώνται περισσότερο από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές επίσης πήραν συνέντευξη από 50 ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας και βρήκαν ότι είναι πολλά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εξακολουθούν να αντλούν ευχαρίστηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα κι αν δεν είναι πολύ συχνή. Παρατήρησαν, μάλιστα, ότι η μακροβιότητα των σχέσεων φαίνεται να συνδέεται με την ικανότητα των ζευγαριών να διαπραγματεύονται και να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και περιστάσεις. Η σχέση εξελίσσεται κι ενώ η σεξουαλική ορμή του πρώτου καιρού φθίνει, το ζευγάρι αναπτύσσει τη σεξουαλική οικειότητα που επιτρέπει τη σεξουαλική εμπειρία να εξελιχθεί κι αυτή και να συνεχίσει να προσφέρει ευχαρίστηση στους συντρόφους.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης