Αν και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι συχνές σε άνδρες με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα σχετικά ερευνητικά ευρήματα είναι ανεπαρκή, ενώ συχνά τα σεξουαλικά συμπτώματα των ασθενών αυτών υποεκτιμώνται. Ο σκοπός μιας νέας μελέτης ήταν να εκτιμήσει τη συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας και τη σχέση της με τις νευρολογικές διαταραχες, την κατάθλιψη και τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό των ασθενών αυτών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 101 άνδρες ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κριτήρια McDonald και οι οποίοι διατηρούσαν σταθερή σχέση. Για την αξιολόγηση των ασθενών χρησιμοποιήθηκε ο Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας (IIEF-15), ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο για την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ανδρών (SQoL-M), ένα εξειδικευμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της υγείας του προσταγή (I-PSS) και το ερωτηματολόγιο της Κατάθλιψης του Beck (BDI-II). Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν εξειδικευμένα εργαλεία για την αξιολόγηση της νευρολογική διαταραχής (EDSS), καθώς και των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού.
Η στυτική δυσλειτουργία σύμφωνα με τη βαθμολογία στο Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας εντοπίστηκε σε 75 ασθενείς. Με την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας βρέθηκε επίσης να σχετίζονται οι βαθμολογίες στα ερωτηματολόγια για την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής, για την κατάθλιψη, για τη νευρολογική διαταραχή για τα συμπτώματα του προστάτη, για την υποδραστηριότητα του εξωστήρα μυός της ουροδόχου κύστης, καθώς και στο ερωτηματολόγιο για την εξέλιξη της δευτερογενούς σκλήρυνσης κατά πλάκας. Όλα τα στατιστικά σημαντικά ευρήματα συμπεριελήφθησαν σε ένα μοντέλο πολλαπλής λογιστικής παλινδρόμησης με σκοπό να εντοπιστούν οι ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτοί ήταν οι βαθμολογίες στα ερωτηματολόγια για την κατάθλιψη και για τα συμπτώματα του προστάτη.
Οι ερευνητές στα συμπεράσματά τους αναφέρουν ότι για να παρέχουν οι κλινικοί μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη όλα τα αναφερόμενα συμπτώματα και τις κλινικές μεταβλητές που αναδείχθηκαν από τη μελέτη.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης