Μια συνήθης κατάσταση στην οποία ο προστάτης αδένας αυξάνεται σε μέγεθος είναι η καλοήθης υπερπλασία του προσταγή (ΚΥΠ), η οποία συμβαίνει συχνά σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Εκτιμάται μάλιστα πως το 60% των 60χρονων έχουν ΚΥΠ.

Όταν ένα ςάνδρας έχει ΚΥΠ, το μέγεθος του προστάτη του αυξάνει. Σε γενικές γραμμές τα κύτταρα του αδένα αναπτύσσονται προς το εσωτερικό. Κάποιες φορές μάλιστα, τα επιπλέον κύτταρα πιέζουν την ουρήθρα, τον σωλήνα που επιτρέπει στα ούρα και το σπέρμα να εξέλθουν από το σώμα. Αυτή η άσκηση πίεσης δημιουργεί προβλήματα κατά την ούρηση. Αν και η ΚΥΠ προκαλεί προβλήματα στους άνδρες και μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητα τους, δεν είναι καρκίνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον καρκίνο του προστάτη η αύξηση των κυττάρων γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Δεν πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα του φυσιολογικού προστατικού ιστού, αλλά τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία ενίοτε εξαπλώνονται και σε άλλα όργανα. Όταν ένας ουρολόγος υποψιάζεται καρκίνο του προστάτη συνήθως προχωρά στη ληψη βιοψίας. Δείγματα κυττάρων λαμβάνονται από τον αδένα και εξετάζονται σε εργαστήριο ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι καρκινογόνα.

Πολλοί άνδρες ανησυχούν ότι ένας προστάτης με αυξημένο όγκο τελικά θα καταλήξει σε καρκίνο και κάποιες φορές όντως οι άνδρες με ΚΥΠ αναπτύσσουν καρκίνο του προστάτη. Δεν υπάρχουν, όμως, δεδομένα αυτή τη στιγμή που να υποστηρίζουν ότι η ΚΥΠ προκαλεί καρκίνο του προστάτη.

Το 2016 ωστόσο δημοσιεύτηκε μια ανασκόπηση στο Medicine, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ΚΥΠ και του αυξημένου κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι συγγράφεις ωστοσο σημειώνουν ότι τα ευρήματα τους είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθούν από περεταίρω έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση οι άνδρες ενθαρρύνονται να συζητήσουν σχετικά με την υγεία του προστάτη τους με τον ουρολόγο τους ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την ούρηση ή έχουν πόνο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης