Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έρθει αντιμέτωποι με έναν δύσκολο χωρισμό κάποια στιγμή στη ζωή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο χωρισμός μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Πολλές φορές βιώνεται ένα συνονθύλευμα πένθους, θυμού, σύγχυσης, χαμηλής αυτοπεποίθησης και ζήλιας που είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο.

Συνήθως ένας χωρισμός είναι πολύ δύσκολος για ένα άτομο που δεν είναι έτοιμο για το τέλος μιας ρομαντικής σχέσης, ή που διατηρεί πολύ δυνατά συναισθήματα για τον σύντροφο του χωρίς όμως ανταπόκριση. Παράλληλα ο αποχωρισμός και η απώλεια που επιφέρει το τέλος μιας στενής φιλίας ενδέχεται επίσης να πληγώσουν σε σημαντικό βαθμό τα άτομα. Ακόμα και εάν οι ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις διαφέρουν σε κάθε περίπτωση χωρισμού, η απώλεια είναι εκεί κοινός παρονομαστής. Πρόκειται για την απώλεια του οικείου, του πολυτίμου ή της ελπίδας για μια άλλη εξέλιξη της σχέσης. Τα άτομα συχνά περιγράφουν αυτό το αίσθημα απώλειας σαν ένα πλάκωμα, ένα κενό ή μια πολύ έντονη θλίψη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί καλυτέρα τα αποπνικτικά αυτά συναισθήματα. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι όλα θα τελειώσουν και το άτομο θα γνωρίσει σύντομα κάποιον άλλο. Όταν όμως ο χωρισμός έχει μόλις συμβεί, το άτομο νιώθει ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο του και αδυνατεί να δει κάποια άμεση διέξοδο από αυτόν. Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν κάποιους τρόπους που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση και την καλύτερη διαχείριση του πόνου.

Καταρχάς σε πρώτη φάση για κάποιους μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό να μιλήσουν σε ένα άτομο εμπιστοσύνης που μπορεί να αναγνωρίσει αυτό που περνούν. Εάν ο ακροατής δεν μπορεί να συνδεθεί με το συναισθηματικό φορτίο υπό διαχείριση ή είναι απορριπτικός ως προς αυτό, τότε το άτομο κάλο είναι να επιλέξει να μιλήσει με κάποιον που μπορεί να ακούσει και να ξανακούσει, με κάποιον παρουσία του οποίου  νιώθει άνετα να ξεσπάσει  και να κλάψει, με κάποιον που καταλαβαίνει ότι η διαχείριση όλων αυτών των συναισθημάτων δεν μπορεί να γίνει ούτε άμεσα ούτε με απόλυτα μαθηματικό τρόπο.  

Σε κάθε περίπτωση το κλάμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό και να βοηθήσει πολύ το άτομο. Εάν κάποιος δεν επιθυμεί να κλάψει μπροστά σε άλλους  μπορεί να βρει ένα μέρος οπού είναι μόνος, όπως για παράδειγμα στο ντουζ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δεύτερο χρόνο το άτομο είναι σημαντικό να  φροντίσει τον εαυτό του. Να θυμηθεί τι του κάνει κάλο και να μη κατηγορεί τον εαυτό του για τον χωρισμό. Σε κάθε χωρισμό υπάρχει διαφορετικό μερίδιο ευθύνης για τον καθένα, αλλά η φάση αυτή δεν είναι η κατάλληλη για να γίνει απόδοση ευθυνών. Η ευθύνη που είναι πολύ σημαντικό όμως το άτομο να αναλάβει είναι αυτή απέναντι στον εαυτό του. Να ξαναθυμηθεί τι του αρέσει να κάνει, σε τι είναι καλό. Στο σημείο αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι καλοί φίλοι που γνωρίζουν καλά το άτομο κι έχουν πιο καθαρή σκέψη τη δεδομένη στιγμή. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει η υιοθέτηση μιας υγιεινής καθημερινής ρουτίνας με επαρκή ύπνο, υγιεινή διατροφή και τακτική φυσική άσκηση με σκοπό τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης. Παράλληλα το άτομο μπορεί να προσθέτει στην καθημερινότητα του δραστηριότητες που υπό νορμάλ συνθήκες του προσφέρουν ευχαρίστηση ακόμα κι εάν σε πρώτο χρόνο δεν υπάρχει διάθεση για αυτό. Τα επίπεδα ενεργοποίησης σταδιακά αυξάνονται και η διάθεση θα επανέρθει. Ένα σινεμά ή μια συναυλία, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσουν τα αρνητικά συναισθήματα να υποχωρήσουν έστω και για λίγο. 

Μόλις τα επίπεδα ενεργοποίησης το επιτρέψουν τα άτομο είναι σημαντικό να έχει μια ημέρα γεμάτη δραστηριότητες. Η ανανέωση του σπιτιού του δωματίου της γκαρνταρόμπας, ή η δοκιμή ενός νέου χόμπι μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. Οι δραστηριότητες αυτές δεν έχουν σαν σκοπό το να μη σκέπτεται το άτομο τον χωρισμό και να μην επεξεργάζεται το τι δεν πήγε καλά με τη σχέση. Είναι σημαντικό όμως παράλληλα να κάνει άλλα πράγματα, να νιώθει δημιουργικό και να ανακτά τον έλεγχο της δικής του ζωής. Με αυτό τον τρόπο η γνωστική επεξεργασία του χωρισμού θα γίνει με πιο ξεκάθαρο μυαλό και το άτομο θα μπορέσει να καταλήξει πιο γρήγορα σε συμπεράσματα που θα το βοηθήσουν να προχωρήσει. 

 Πάνω από όλα χρειάζεται ψυχραιμία και χρόνος. Δεν πρέπει κανείς να περιμένει ότι θα απελευθερωθεί από τη θλίψη άμεσα και μαγικά. Κάποιες ημέρες θα είναι καλύτερες κάποιες χειρότερες. Σταδιακά οι καλύτερες ημέρες θα αυξάνονται. Ο χρόνος που χρειάζεται κανείς για να ξεπεράσει έναν χωρισμό είναι καθαρά υποκειμενικός και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση όμως  εάν η θλίψη είναι πολύ βαθιά και το άτομο δε βελτιώνεται έστω και λίγο για αρκετές ημέρες, εάν έχει έντονα καταθλιπτικά συναισθήματα ή κάνει χρήση αλκοόλ και ουσιών για να νιώσει καλύτερα, καθώς και εάν νιώθει την ανάγκη να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο, θα πρέπει να ζητήσει άμεσα την υποστήριξη ειδικού. 

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης