Το να κάνει κανείς ασφαλέστερο σεξ δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο, ενώ η αίσθηση της ασφάλειας και της άνεσης μπορεί να κάνει το σεξ πιο ευχάριστο για όλους τους συντρόφους. Ορισμένες απλές συμβουλές μπορούν να κάνουν το σεξ πιο ασφαλές, όπως:

– Οι τακτικές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα  (ΣΜΝ): Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να κάνει τεστ ΣΜΝ μία φορά το χρόνο στα γενέθλιά του ή κάθε φορά που αρχίζει να κάνει σεξ με έναν νέο σύντροφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Ανοιχτή επικοινωνία : Εξασκηθείτε στην ανοιχτή, ειλικρινή σεξουαλική επικοινωνία με τους συντρόφους πριν κάνετε σεξ.

-Προετοιμασία προστασίας φραγμού: Περιλαμβάνει εσωτερικά προφυλακτικά, εξωτερικά προφυλακτικά και οδοντικά φράγματα. Επιλέξτε μια μάρκα προφυλακτικών που σας αρέσει και μπορείτε  να την αντέξετε οικονομικά. Βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα διαθέσιμα τοποθετώντας τα στο αυτοκίνητο, το πορτοφόλι και το κομοδίνο.

-Προτεραιότητα στην προστασία: Εξασκηθείτε στη χρήση προφυλακτικών μέχρι να αισθανθείτε άνετα και εύκολα όταν το φοράτε. Ενσωματώστε τα προφυλακτικά στο προκαταρκτικό παιχνίδι, ώστε να τα νιώθετε σαν ένα φυσικό μέρος του σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ασφαλές σεξ με οροθετικό σύντροφο: Δεν υπάρχει απολύτως ασφαλές σεξ με έναν σύντροφο που έχει HIV. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με αυτόν τον ιό δεν μπορούν να κάνουν σεξ. Οι τρέχουσες μέθοδοι θεραπείας του HIV έχουν καταστήσει δυνατό για τα άτομα με HIV να φτάσουν σε ένα μη ανιχνεύσιμο στάδιο, που σημαίνει ότι η ασθένεια είναι μη μεταδοτική. Με τις κατάλληλες προφυλάξεις, τα άτομα με HIV μπορούν να έχουν μια υγιή και ενεργή σεξουαλική ζωή. Μερικές πρακτικές ασφαλούς σεξ που μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης του HIV περιλαμβάνουν τη συνεπή λήψη των αντιικών φαρμάκων που μπορούν να μειώσουν το ιικό φορτίο του HIV στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου  καθώς και τη χρήση PrEP από τον σύντροφο. Ο σύντροφος που δεν έχει HIV θα πρέπει να λάβει PrEP εντός 72 ωρών από το σεξ.  Τα άτομα με HIV θα πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού..

-Εξασκώντας σεξουαλικές πρακτικές  χαμηλού κινδύνου: Σε αυτές περιλαμβάνονται, ο αμοιβαίος αυνανισμός

-Επικοινωνία με γιατρό: Οι άνθρωποι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό εάν αναπτύξουν οποιαδήποτε συμπτώματα ΣΜΝ, εάν  χρειάζονται έλεγχο ΣΜΝ ή συμβουλές για την πρόληψη της εξάπλωσης του HIV ή τη λήψη συνταγής για PrEP, εάν  θέλουν να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης ή μετάδοσης ενός ΣΜΝ καθώς κι εάν εμφανίσουν συμπτώματα ΣΜΝ που δεν βελτιώνονται με τη θεραπεία.

Παράλληλα, η μείωση της συχνότητας που ένα άτομο κάνει σεξ υψηλού κινδύνου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές του να αποκτήσει ΣΜΝ. Το σεξ υψηλού κινδύνου είναι οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μερικές επιλογές για τη μείωση του κινδύνου κατά τη διάρκεια του σεξ περιλαμβάνουν την επιλογή μη διεισδυτικών  επιλογών όπως η δακτυλική διέγερση, καθώς και τη συζήτηση με τους σεξουαλικούς συντρόφους σχετικά με τα ΣΜΝ και τον τακτικό έλεγχο.

Τονίζεται επίσης ότι  το στοματικό σεξ δεν είναι μια ακίνδυνη σεξουαλική πρακτική καθώς το άτομο έρχεται σε επαφή με τα σωματικά υγρά ενός άλλου ατόμου. Ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HIV από το στοματικό σεξ είναι πιθανώς χαμηλότερος από αυτόν του διεισδυτικού σεξ, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένων του έρπητα, των χλαμυδίων και της γονόρροιας. Τα άτομα που προσβάλλονται από χλαμύδια ή γονόρροια μέσω του στοματικού σεξ μπορεί να αναπτύξουν λοίμωξη στο λαιμό και όχι λοίμωξη των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, αυτές οι λοιμώξεις είναι συνήθως λιγότερο επικίνδυνες και αντιμετωπίζονται εύκολα. Για να μειωθεί ο κίνδυνος ΣΜΝ από το στοματικό σεξ, ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο φραγμού μεταξύ του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν εξωτερικά προφυλακτικά για τα πέη και οδοντικά φράγματα για κόλπους.

Το κολπικό σεξ συνήθως συνεπάγεται περισσότερη επαφή με τα σωματικά υγρά από το στοματικό σεξ. Για να μειωθεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες μορφές αντισύλληψης, όπως ενδομήτριες συσκευές, ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια και εμφυτεύματα. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι δεν προστατεύουν από ΣΜΝ. Η μόνη μορφή προστασίας έναντι των ΣΜΝ είναι οι μέθοδοι φυσικού φραγμού. Για διεισδυτικό σεξ, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξωτερικά προφυλακτικά που εφαρμόζονται πάνω από το πέος ή εσωτερικά προφυλακτικά που μπαίνουν μέσα στον κόλπο.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θεωρούν ότι το πρωκτικό σεξ αποτελεί σεξουαλική πρακτική υψηλότερου κινδύνου, επειδή ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Επειδή ο πρωκτός δεν αυτολιπαίνεται, οι μικροσκοπικοί τραυματισμοί μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Τα βακτήρια στον πρωκτό μπορεί επίσης να μεταδώσουν λοιμώξεις. Ενώ ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τον σύντροφο που δέχεται τη διείσδυση , όλοι οι σύντροφοι μπορούν να προσβληθούν από ΣΜΝ. Για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης, ο σύντροφος που διεισδύει θα πρέπει να φορά προφυλακτικό. Η χρήση ενός φιλικού προς τα προφυλακτικά λιπαντικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μικροτραυματισμών  μέσω των οποίωνενδέχεται να μεταδοθούν οι λοιμώξεις. Επιπλέον, η χρήση της προφύλαξης από την προέκθεση (PrEP) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης