Οι ουρολόγοι ενός μεγάλου ιρλανδικού νοσοκομείου παρατήρησαν την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των έφηβων και των νεαρών ανδρών που εμφάνισαν ορχίτιδα έπειτα από παρωτίτιδα. Οι ιατροί ενθαρρύνουν τους συναδέλφους τους να εμβολιάσουν με το εμβόλιο της παρωτίτιδας όσα άτομα από 15 έως 24 ετών δεν έχουν εμβολιασθεί και τους ενημερώνουν σχετικά με τη σοβαρότητα της ορχίτιδας.

Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία προκαλεί οίδημα στον ένα ή και στους δύο όρχεις και μπορεί να έχει ως συνέπεια την υπογονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα αγόρια που δεν εμβολιάστηκαν με το γνωστό «τριπλό» εμβόλιο για την προστασία απέναντι σε ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τώρα συγκεντρώνονται στα σχολεία και τα κολέγια, τα οποία αποτελούν άριστα περιβάλλοντα ανάπτυξης των ιών.

Εκτιμάται πως το 40% των αρρένων που εμφανίζουν παρωτίτιδα (μαγουλάδες) μετά την εφηβεία υποφέρει από ορχίτιδα. Η ορχίτιδα, μάλιστα, έπειτα από παρωτίτιδα αγγίζει σήμερα τα όρια της επιδημίας, από τη στιγμή που οι σχετικές αναφορές είναι συχνές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πριν από την ανακάλυψη του εμβολίου, η παρωτίτιδα ήταν πιο πιθανό να προσβάλει παιδιά 5-7 ετών , ενώ οι επιδημίες λάμβαναν χώρα κάθε 4-5 χρόνια. Από το 1977 μέχρι το 1985 διαγνώστηκαν σε όλο τον κόσμο 290 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Από την ανακάλυψη του εμβολίου και μετά, τα περιστατικά παρωτίτιδας μειώθηκαν δραματικά. Η μείωση στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι αγγίζει το 99%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από 15 χρόνια, η χρήση αυτού του εμβολίου περιορίστηκε σημαντικά ύστερα από τη σύνδεση του με τον αυτισμό και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Ακόμα και μετά τη διαβεβαίωση των επιστημόνων ότι δεν υπάρχει συσχέτιση, ο πιθανός δεσμός του εμβολίου με τις παραπάνω διαταραχές προβλήθηκε πολύ από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να έχει ακόμα και σήμερα αμφιβολίες αναφορικά με την ασφάλειά του. Σε κάποιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου μάλιστα, μόνο το 58% των παιδιών εμβολιάζονται, καθώς υπάρχει η έκδηλη ανησυχία του κόσμου για τη σχέση του εμβολίου με την εμφάνιση αυτισμού.

Οι ιατροί επισημαίνουν πως αυτά τα αγόρια που δεν έχουν εμβολιασθεί είναι σήμερα οι πελάτες των ουρολογικών ιατρείων. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας τις σοβαρές επιπλοκές που εμφανίζονται στο 42% των ασθενών με παρωτίτιδα. Εκτός από το οίδημα στους όρχεις, αυτές περιλαμβάνουν την ασηπτική μηνιγγίτιδα, την οξεία εγκεφαλίτιδα, την κώφωση και την παγκρεατίτιδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης ανασκόπησης, πάνω από το 50% των αρρένων που εμφανίζουν ορχίτιδα έπειτα από παρωτίτιδα θα παρουσιάσει ατροφία σε έναν ή και στους δύο όρχεις. Η στειρότητα είναι πολύ σπάνια, η υπογονιμότητα όμως μπορεί να εμφανιστεί στο 13% των ασθενών, ακόμα και αν το μέγεθος των όρχεων τους δεν έχει μειωθεί.

Επιπρόσθετα, οι μισοί ασθενείς θα έχουν διαταραχές στην ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματός τους έως και 3 μήνες μετά την ανάρρωσή τους, ενώ το 24-38% θα έχει τις διαταραχές αυτές μέχρι και 3 χρόνια μετά. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο οίδημα των όρχεων και τις διαταραχές του σπέρματος.

Παράλληλα, η ορχίτιδα ύστερα από παρωτίτιδα, η οποία συνοδεύεται από μειωμένο μέγεθος όρχεων, έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στους όρχεις. Η παρούσα μελέτη, όμως, ανέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ωστόσο, αυτό που ισχύει είναι ότι οι άρρενες 18-24 ετών που δεν έχουν εμβολιασθεί για τον ιό της παρωτίτιδας είναι σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ορχίτιδα έπειτα από παρωτίτιδα, καθώς και να έχουν προβλήματα με την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα για τα επιδημιολογικά αυτά δεδομένα και να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και η εκπαίδευσή τους σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπλοκές του ιού.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης