Η Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς άνδρες, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι που αφορούν στα αίτια και τη θεραπεία της….

Έξι από τους πιο γνωστούς μύθους θα αναλυθούν παρακάτω για τη σωστότερη ενημέρωσή σας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στυτική Δυσλειτουργία & Ηλικία

Μύθος: Η στυτική δυσλειτουργία είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής ενός άνδρα που μεγαλώνει και πρέπει να μάθει να ζει με αυτό.
Πραγματικότητα:
Αν και η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών, δεν την καθιστά ως κάτι «φυσιολογικό», που πρέπει να μάθει ο άνδρας να ζει με αυτό. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ηλικιωμένους άνδρες να χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να βοηθήσουν τη στύση τους από όσα χρειαζόντουσαν πιο νέοι.

Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα πρέπει το άτομο να αποδεχθεί την έλλειψη σεξουαλικής λειτουργίας ως μία από τις αναπόφευκτες συνέπειες των γηρατειών. Πολλοί άνδρες είναι σε θέση να έχουν στύση και να απολαμβάνουν το σεξ και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μύθος: Η ΣΔ δεν εμφανίζεται στους νέους αλλά μόνο στους ηλικιωμένους.
Πραγματικότητα: Αν και είναι πιο συχνή στους άνδρες άνω των 75, μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.

Στυτική Δυσλειτουργία & Γενική Υγεία

Μύθος: Η εμφάνιση ΣΔ δεν είναι κάτι επικίνδυνο.
Πραγματικότητα: Αν και η ΣΔ δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια άλλων υποκείμενων παθήσεων που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές. Μία από τις πιο κοινές βασικές παθήσεις είναι ο διαβήτης. Προβλήματα στύσης μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα για καρδιακά προβλήματα, όπως η υπέρταση ή η αθηροσκλήρωση, καθώς και ορμονικές και νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Γι ‘αυτό και αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη στύση σας, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν ειδικό. Μια λεπτομερή ιατρική εξέταση μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος και να σας δοθεί θεραπεία ώστε να επιστρέψετε σε μια πιο ενεργή σεξουαλική ζωή, αλλά και να σας «προειδοποιεί» επίσης σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στύσης, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικευμένο γιατρό, ανδρολόγο- ουρολόγο, αμέσως για μια πλήρη εξέταση.

Μύθος: Αν έχετε προβλήματα στύσης, είναι επειδή δεν νιώθετε έλξη για τον σύντροφό σας.
Πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στύσης. Παρά το γεγονός ότι η έλλειψη της σεξουαλικής έλξης για τον σύντροφό του μπορεί να είναι ένας από αυτούς, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι κάτι άλλο. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από:

• καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αθηροσκλήρωση
• διαβήτη – μεταξύ 35% και 50% των ανδρών με διαβήτη εμφανίζει προβλήματα ΣΔ
• την ποικιλία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, το άγχος και την κατάθλιψη
• νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας
• ορμονικές διαταραχές
• διαταραχές διάθεσης ή συναισθήματος, όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη
• τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ
• ορισμένες επεμβάσεις προστάτη και ουροδόχου κύστης

Στυτική Δυσλειτουργία & Θεραπεία


Μύθος:
Αν έχω ΣΔ, θα πρέπει να λαμβάνω χάπια για το υπόλοιπο της ζωής μου.
Πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Τα εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα ειδικά για τη θεραπεία ΣΔ είναι αποτελεσματικά για πολλούς άνδρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και ενέσεις απευθείας στο πέος ή στην ουρήθρα.

Επειδή, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης πάθησης και η αντιμετώπιση της κατάστασης μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των προβλημάτων στύσης σας. Εάν ένα συνταγογραφημένο φάρμακο προκαλεί ΣΔ ως παρενέργεια, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν μπορεί να λάβετε μια άλλη φαρμακευτική αγωγή. Μην σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εάν δεν έχετε θετικά αποτελέσματα με τα χάπια, να γνωρίζετε ότι τα φάρμακα δεν είναι η μόνη επιλογή σας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τη σεξουαλική σας ορμή και να βοηθήσουν στα προβλήματα της στύσης σας.

Η ψυχοθεραπεία είναι επίσης αποτελεσματικό για πολλούς άνδρες που αντιμετωπίζουν άγχος που σχετίζεται με τη σεξουαλική απόδοση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να λύσει το πρόβλημα στύσης σας.

Μύθος: Μπορώ να θεραπευτώ από τη ΣΔ χωρίς να δω έναν γιατρό, με τη χρήση βοτάνων και συμπληρωμάτων.
Πραγματικότητα: Μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους, αν πάρετε συμπληρώματα για τη ΣΔ. Το ακριβές περιεχόμενο πολλών συμπληρωμάτων για τη ΣΔ δεν είναι γνωστό, όπως επίσης και το γεγονός ότι μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες ή συστατικά που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Επιπλέον, πολλά σκευάσματα που βρίσκετε διαδικτυακά δεν σας συμβουλεύουν για τις παρενέργειες. Επίσης, εάν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, σημαίνει ότι δεν εξετάζεστε για παθήσεις όπως ο διαβήτης και καρδιακές παθήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη ΣΔ.

Η καλύτερη επιλογή για την επιτυχή θεραπεία της Στυτικής Δυσλειτουργίας είναι να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο-ανδρολόγο, ο οποίος θα σας κάνει έναν πλήρη έλεγχο και θα σας προτείνει μία ασφαλή και σίγουρη θεραπεία.

Πηγή: webMD

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης