Η μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα, η οποία δυσχεραίνει την τεκνοποίηση, απασχολεί ολοένα και περισσότερους άνδρες. Φαίνεται όμως πως οι άνδρες αυτοί έχουν ένα πλεονέκτημα! Έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Οι ερευνητές ενδιαφέρονται για το εάν η σημαντική αυτή παρατήρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον αγώνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική έρευνα, οι άνδρες που δεν μπόρεσαν να κάνουν παιδιά, είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη σε σύγκριση με αυτούς που ήταν πατέρες ενός τουλάχιστον παιδιού. Η έρευνα βασίστηκε σε μέρος του δείγματος μιας μεγάλης μελέτης που εξέταζε τη σχέση του καρκίνου με τη διατροφή. Σύγκρινε 450 άνδρες με καρκίνο στον προστάτη με 450 άνδρες χωρίς καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη σύνδεση ανάμεσα στην υπογονιμότητα και τον καρκίνο του προστάτη, η οποία είχε επισημανθεί και σε προηγούμενες μελέτες, αλλά στην παρούσα διερευνήθηκε με περισσότερη λεπτομέρεια. Ένα σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η συσχέτιση της υπογονιμότητας με τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι πιο ισχυρή από άλλες συσχετίσεις που έχουν βρεθεί, όπως είναι για παράδειγμα η σχέση του καρκίνου του προστάτη με τη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, καθώς και με άλλα νοσήματα.

Οι ερευνητές, επίσης, εξέτασαν αν οι μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια θα μπορούσαν να συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη σε υπογόνιμους άνδρες. Βρήκαν κάποιες γενετικές συσχετίσεις, αλλά τονίζουν πως χρειάζονται πιο εκτεταμένες μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα ανδρών, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Ένα από τα γονίδια που θεωρείται ότι συμμετέχει στη διαμόρφωση της παραπάνω συσχέτισης είναι το AHR. Πρόκειται για το γονίδιο που εμπλέκεται στον μηχανισμό έκκρισης των ορμονών του φύλου σε άνδρες και γυναίκες. Παράλληλα, παρεμβαίνει στη βλαπτική επίδραση περιβαλλοντικών τοξικών για τον οργανισμό διοξινών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν οι μελλοντικές έρευνες μπορέσουν να καθορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια γονίδια εμπλέκονται στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη, θα ανοίξει ίσως ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Πριν όμως γίνει αυτό, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, γιατί τόσο η υπογονιμότητα όσο και ο καρκίνος προκαλούνται συνήθως από τον συνδυασμό πολλών παραγόντων.

Η ερευνητική ομάδα από τη Σουηδία ενδιαφέρεται επίσης και για την αντίστροφη διαδικασία. Να βρεθούν δηλαδή τρόποι αντιμετώπισης της ανδρικής υπογονιμότητας, μελετώντας το γενετικό υλικό ανδρών με καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός,
Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης