Η εικόνα που έχει η γυναίκα για το σώμα της έχει συνδεθεί έντονα με τη σεξουαλική της ζωή. Η διεθνής έρευνα αναδεικνύει πως το κατά πόσο η γυναίκα αντιλαμβάνεται το σώμα της ως ελκυστικό κι επιθυμητό σχετίζεται σημαντικά με την ερωτική της επιθυμία και τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Έχει βρεθεί, μάλιστα, πως η αντιλαμβανόμενη εικόνα σώματος επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας περισσότερο από ότ,ι το πέρασμα στην εμμηνόπαυση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως από τη στιγμή που το καθεστώς του σεξουαλικού παιχνιδιού καθορίζεται από όρους όπως είναι η διεκδίκηση, η προσδοκία και η ικανοποίηση, από τη στιγμή δηλαδή που η επιθυμία και η απόλαυση προϋποθέτουν τον άλλο και διαμεσολαβούντα από αυτόν, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Υπάρχει, για παράδειγμα, ο κίνδυνος της απόρριψης, της συναισθηματικής δυσφορίας, της μη ικανοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση, λοιπόν, είναι πιο πιθανό να συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι αλλά και να το αναζητήσει. Σύμφωνα με ερευνητικά αλλά και εμπειρικά δεδομένα, η αυτοπεποίθηση της γυναίκας ως ον σεξουαλικό που έλκει την επιθυμία του άλλου και αναζητεί πρόσβαση στη σεξουαλική απόλαυση, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με το πώς βλέπει το σώμα της και κατά συνέπεια με το πώς αντιλαμβάνεται ότι το βλέπουν οι άλλοι.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στην εικόνα σώματος της γυναίκας και τη σεξουαλική ικανοποίηση μέσα στον γάμο. Στη μελέτη συμμετείχαν 53 ζευγάρια που είχαν πρόσφατα παντρευτεί.

Εκτιμήθηκαν η υποκειμενική αντίληψη της ελκυστικότητας του σώματος, ο δείκτης μάζας σώματος των γυναικών, η αυτοπεποίθηση αναφορικά με την εικόνα του σώματος, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών καθώς και η σεξουαλική ικανοποίηση. Παράλληλα, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο προσπάθειας κάποιων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί, γιατί κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο βαθμός στον οποίο οι γυναίκες αντιλαμβάνονταν το σώμα τους ως ελκυστικό και σεξουαλικό είχε σημαντική συσχέτιση με τον βαθμό ικανοποίησης των δύο συζύγων από τη σεξουαλική τους ζωή. Οι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν πως το εύρημα αυτό αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι οι παρεμβάσεις των σύμβουλων γάμου να απευθύνονται στην αυτοπεποίθηση της γυναίκας αναφορικά με την εικόνα του σώματός της.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού
Ινστιτούτου Αθηνών
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης