Ένα μικρό εργαστήριο στις Η.Π.Α. κατάφερε μέσα στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του να κερδίσει το τρίτο βραβείο καινοτομίας, για ένα απλό και χαμηλού κόστους γενετικό τεστ, που μπορεί να αφυπνίσει τους μέλλοντες γονείς ως προς το ενδεχόμενο να φέρουν γονίδια που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση κληρονομούμενων νοσημάτων στα παιδιά τους.

Το τεστ αυτό υπόσχεται μια υψηλή ποιότητα ζωής για τις οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο να συλλάβουν παιδιά που θα εμφανίσουν κληρονομούμενα νοσήματα. Η τεχνολογία αυτή προσεγγίζει το ζήτημα με περισσότερη λεπτότητα και προσφέρει μια πιο οικονομική και προσβάσιμη λύση σε σχέση με τις προϋπάρχουσες σχετικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προηγούμενα τεστ όχι μόνο είχαν πολύ μεγαλύτερο κόστος αλλά κι εξέταζαν μία ασθένεια κάθε φορά. Αντιθέτως, το συγκεκριμένο τεστ με μόνο ένα δείγμα σίελου και πολύ χαμηλότερο κόστος καλύπτει 100 διαφορετικές γενετικές διαταραχές.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως, αν αυτά τα τεστ ήταν ευρέως διαθέσιμα, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά και πιθανόν να εξαλείψουν τα κληρονομούμενα νοσήματα. Οι γονείς που ανακάλυπταν ότι έφεραν τα γονίδια που θα έβαζαν σε κίνδυνο τα παιδιά τους θα μπορούσαν να στραφούν προς άλλες εναλλακτικές, όπως είναι η υιοθεσία και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο εκτεταμένος προγεννητικός έλεγχος θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη βρεφική θνησιμότητα. Το 20%-30% των βρεφικών θανάτων προκαλείται από γενετικές διαταραχές.

Από τον προηγούμενο Οκτώβριο, το τεστ είναι διαθέσιμο στις Η.Π.Α. σε εθνικό επίπεδο και το κόστος του καλύπτεται ήδη από τις περισσότερες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: online.wsj

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης