Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, οι άνδρες που φέρουν ένα συγκεκριμένο ελαττωματικό γονίδιο, έχουν μία στις 15 πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 70.

Οι ερευνητές, εξέτασαν συνολικά 321 οικογένειες σχετικά με την παρουσία του BRCA2 γονιδίου. Το ελαττωματικό γονίδιο είναι υπεύθυνο για εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου στο μαστό των γυναικών και μπορεί να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά και στα δύο φύλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί βέβαια παρατηρούν ότι ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι πολύ σπάνιος, παρά τη μετάδοση του γονιδίου. Στη Βρετανία αναφέρονται 300 περιστατικά καρκίνου του μαστού το χρόνο στους άνδρες, αριθμός πολύ μικρός σε σύγκριση με τα 45.000 περιστατικά που διαγιγνώσκονται ετησίως σε γυναίκες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνδρες που φέρουν το ελαττωματικό BRCA2 γονίδιο δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, ενώ ταυτόχρονα, αυτοί που εμφανίζουν τον καρκίνο δεν είναι απαραίτητο να φέρουν το γονίδιο. Το συγκεκριμένο όμως γονίδιο, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Από τις οικογένειες που εξετάστηκαν, 16 άνδρες που ήταν πρώτου βαθμού συγγενείς ατόμων που έφεραν το ελαττωματικό γονίδιο, εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό σε ηλικία από 29 έως 79 ετών. Επιπλέον 8 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού παρουσιάστηκαν σε δευτέρου βαθμού συγγενείς γνωστών φορέων του γονιδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού στους άνδρες που έφεραν το ελαττωματικό γονίδιο ήταν 7.1% μέχρι την ηλικία των 70 και 8.4% μέχρι την ηλικία των 80. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στους άνδρες του γενικού πληθυσμού είναι μία στις 1000. Είναι σημαντικό λοιπόν οι άνδρες που φέρουν, ή έχουν αυξημένες πιθανότητες να φέρουν το γονίδιο, να έχουν επίγνωση του κινδύνου.

Οι ειδικοί πάντως είναι καθησυχαστικοί και αναφέρουν πως οι περισσότεροι άνδρες που έχουν κάποιο συγγενή με καρκίνο στο μαστό δεν έχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να τον εμφανίσουν και οι ίδιοι. Τονίζουν μάλιστα πως η συγκεκριμένη μελέτη διερεύνησε τις περιπτώσεις ανδρών που έφεραν ένα πολύ συγκεκριμένο ελαττωματικό γονίδιο και η πιθανότητα να φέρει ένας άνδρας το γονίδιο αυτό είναι πολύ μικρή. Τέλος, ενθαρρύνουν τους άνδρες που έχουν ένα σοβαρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και ανησυχούν γι αυτό, να το συζητήσουν με τον ιατρό τους.

Πηγή: news.bbc.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης