Ένα πειραματικό φάρμακο φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C, τον HCV. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο έδειξαν δραματικές μειώσεις στο ιικό φορτίο, ενώ ταυτόχρονα οι αναφορές παρενεργειών ήταν περιορισμένες.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και το φάρμακο δεν έχει όνομα. Η παρούσα μελέτη, ωστόσο, παρέχει τα πρώτα κλινικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που στοχεύει στην πρωτεΐνη του ιού HCV, NS5A, σε ασθενείς που έχουν χρόνια ηπατίτιδα C.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό HCV μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος, σε ηπατικό καρκίνο, καθώς και σε ηπατική ανεπάρκεια, ενώ συνιστά την πρώτη αιτία μεταμόσχευσης του ήπατος στις Η.Π.Α..

Η τρέχουσα αντιμετώπιση της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C περιλαμβάνει θεραπείες με ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη για τους μισούς ασθενείς που φέρουν τον ιό με γενότυπο 1. Υπάρχουν όμως πολλοί ασθενείς που δεν αντέχουν τη μακρόχρονη θεραπεία με ιντερφερόνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναιμία, καθώς και σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Σε γενικές γραμμές έχει βρεθεί πως οι ασθενείς που φέρουν το γενότυπο 1 του ιού έχουν πιο μικρές πιθανότητες θεραπείες, οι οποίες μειώνονται ακόμα περισσότερο για έναν ασθενή που δεν ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπεία.

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο πως χρειάζονται νέες θεραπείες. Η σύγχρονη έρευνα έχει στραφεί στην απομόνωση μικρών μοριακών αντιικών παραγόντων που στοχεύουν συγκεκριμένα τον ιό. Συγκεκριμένα, σήμερα «τρέχουν» περίπου 90 διαφορετικές μελέτες, οι οποίες εξετάζουν την επίδραση διαφορετικών αντιικών παραγόντων. Το διαφορετικό με τον παράγοντα NS5A που εξετάζει η παρούσα μελέτη, είναι ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικός έναντι σε όλους τους γενοτύπους του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι μελλοντικές θεραπείες για την ηπατίτιδα C θα αποτελούνται από έναν συνδυασμό φαρμάκων, ένα κοκτέιλ, όπως συμβαίνει και με τον ιό του AIDS, τον HIV. Ο συνδυασμός των φαρμάκων φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός, γιατί ένα μοναδικό φάρμακο είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ανοχή του οργανισμού στη δραστική του ουσία, πριν επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ακόμα η επιστημονική κοινότητα δεν έχει συμφωνήσει αν είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού με ιντερφερόνη ή εάν η μακροχρόνια καταστολή του ιού θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό, έτσι ώστε να απομακρύνει τον ιό από τον οργανισμό. Επίσης, η συμμετοχή της πρωτεΐνης NS5A στο κοκτέιλ δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί.

Η παρούσα έρευνα διανύει αυτή τη στιγμή το στάδιο που θα αναδείξει πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το νέο αυτό φάρμακο.

Πηγή: webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,

Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,

συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

 www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης