Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ κανένα φάρμακο δεν έχει λάβει επίσημα έγκριση για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ). Ορισμένα αντικαταθλιπτικά ωστόσο βρέθηκε ότι βοηθούν κάποιους άνδρες στον έλεγχο και την καθυστέρηση της εκσπερμάτισης, μεταξύ των οποίων και η δαποξετίνη.

Η  δαποξετίνη (εμπορική ονομασία Priligy) χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για τη θεραπεία ορισμένων τύπων πρωτογενούς και δευτερογενούς ΠΕ. Πρόκειται για έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) ταχείας δράσης. Ωστόσο, ορισμένα κριτήρια πρέπει να πληρούνται για τη χρήση της ως θεραπεία της ΠΕ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα η δαποξετίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν:

• Το κολπικό σεξ διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά πριν από την εκσπερμάτιση.

•Η εκσπερμάτιση επίμονα ή επαναλαμβανόμενα συμβαίνει μετά από πολύ λίγη σεξουαλική διέγερση, πριν, κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την αρχική διείσδυση και πριν ο άνδρας επιθυμήσει την κορύφωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Υπάρχει έντονη προσωπική δυσφορία ή διαπροσωπική δυσκολία λόγω της ΠΕ.

• Υπάρχει αδυναμία ελέγχου της εκσπερμάτισης.

• Η εκσπερμάτιση ήταν πρόωρη στις  περισσότερες απόπειρες σεξουαλικής επαφής τους τελευταίους 6 μήνες.

Οι παρενέργειες από τη δαποξετίνη περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια, ζάλη και κεφαλαλγία. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να συνταγογραφηθεί εάν ο ειδικός δεν λάβει πρώτα ένα λεπτομερές σεξουαλικό ιστορικό για να καταλήξει σε σαφή διάγνωση της ΠΕ. Οι θεραπείες με φάρμακα μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και οι ασθενείς πρέπει πάντα να συζητούν τους κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε φάρμακο.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης