Η ανδρική αναπαραγωγική υγεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων αναφορικά με την επίδρασή της στην ποιότητα ζωής των ανδρών καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, η καλύτερη ανδρική σεξουαλική υγεία έχει συνδεθεί με καλύτερη γενική υγεία κι ευεξία, καλύτερες σχέσεις, καθώς και μια πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής.

Για να διερευνηθεί καλύτερα η φυσιολογική έκπτωση της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας και οι επιπτώσεις της, διεξήχθη μια προοπτική μελέτη διάρκειας 4 ετών σε ηλικιωμένουςάνδρες μιας αγροτικής κινέζικης επαρχίας. Η επιλογή του πληθυσμού έγινε έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μην έχουν γνώση αναφορικά με τις αλλαγές στην αναπαραγωγική υγεία ούτε άμεση πρόσβαση σε σχετικές κλινικές ώστε να λάβουν παρεμβάσεις που επηρεάζουν τη φυσιολογική πορεία της αναπαραγωγικής λειτουργία. Η κατάσταση λοιπόν της αναγωγικής τους υγείας ήταν αποτέλεσμα φυσιολογικής έκπτωσης εξαιτίας της αύξησης της ηλικίας ή αποτέλεσμα κάποιου νοσήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 248 άνδρες ηλικίας 40-80 ετών οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη στυτική λειτουργία και τα συμπτώματα γήρανσης, καθώς και σε ερωτήσεις των ερευνητών κατά τη διάρκεια ατομικής συνέντευξης. Η αξιολόγηση έγινε τρεις φορές μέσα στην τετραετία.

Σύμφωνα με τα αποτελεσματα της μελέτης οι μεγαλύτερες και πιο απότομες αλλαγές στην αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία των ανδρών, μέσα στα 4 χρόνια παρακολούθησης, παρατηρήθηκαν στην ηλικιακή ομάδα 61-70.

Το εύρημα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την πρώιμη παρέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική καθυστέρηση της έκπτωσης της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης