Αν και ο αριθμός των ανδρών που παραπονιούνται για πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μεγάλος, οι αιτίες της εν λόγω σεξουαλικής δυσλειτουργίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες. Πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν προταθεί κατά καιρούς, καμία όμως δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό πεδίο. Μια από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι αυτή της αυξημένης ευαισθησίας του πέους. Το ερώτημα που προκύπτει από αυτή είναι ποιος είναι ο παράγοντας που προκαλεί την ευαισθησία στο πέος. Μια νέα μελέτη εξέτασε την υπόθεση ότι η ευαισθησία μπορεί να προκληθεί στο εσωτερικό βλεννογόνο του πέους από μια κακή περιτομή, η οποία μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά, εάν το ευαίσθητο δέρμα αντικατασταθεί από το δέρμα του πέους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 ασθενείς, οι οποίοι παραπονούνταν για πρόωρη εκσπερμάτιση. Σε όλους χορηγήθηκε τοπικό αναισθητικό για τον έλεγχο της πρόωρης εκσπερμάτισης και όλοι ανταποκρίθηκαν καλά σε αυτό. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε χειρουργείο αφαίρεσης του ευαίσθητου στρώματος του εσωτερικού βλεννογόνου και αντικατάστασής του με το δέρμα του πέους. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μετεγχειρητική παρακολούθηση και δεν είχαν σεξουαλικές επαφές μέχρι να παρατηρηθεί επούλωση του χειρουργικού τραύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι ασθενείς ήταν και πάλι σεξουαλικά ενεργοί, ρωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική τους επίδοση και πιο συγκεκριμένα για τον χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση και για τα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης. Τους ζητήθηκε, επίσης, να συγκρίνουν την επίδοσή τους μετεγχειρητικά με την επίδοση που είχαν όταν λάμβαναν το τοπικό αναισθητικό.

Όλοι οι ασθενείς ανάφεραν ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία μετά το χειρουργείο και μάλιστα εννέα από αυτούς, το 75% δηλαδή, δήλωσε ότι η σεξουαλική επίδοση και ικανοποίηση ήταν καλύτερες μετεγχειρητικά σε σύγκριση με αυτές που είχαν με τη χρήση τοπικού αναισθητικού. Η χειρουργική αφαίρεση του ευαίσθητου βλεννογόνου, λοιπόν, μπορεί να δώσει μια πιο πρακτική λύση και να βοηθήσει τον άνδρα να έχει μια φυσιολογική ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης