Το αίσθημα καύσου στο πέος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, αλλά συνήθως αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Τις περισσότερες φορές η αίσθηση εμφανίζεται κατά την ούρηση ενώ παράλληλα είναι πιθανό να εμφανίζονται και αλλά σύμπτωμα όπως ένα μικρό οίδημα ή ερεθισμός στην περιοχή. 

Διάφοροι τύποι λοίμωξης ενδέχεται να προκαλέσουν ένα αίσθημα καύσους στο πέος και συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική αγωγή. Η πρακτική του ασφαλούς σεξ μειώνει τον κινδυνο προσβολής από κάποιες λοιμώξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι 7πιο πιθανές αιτίες αισθήματος καύσου στο πέος είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Γονόρροια

Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αρκετά συχνό σε νέους 15-24 το όποιο μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Το αίσθημα καύσου κατά διάρκεια της ούρησης είναι ένα από τα σύμπτωμα της γονόρροιας μαζί με έκκριση από το πέος και το οίδημα της περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η λοίμωξη ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνήθως για την αντιμετώπιση της συστήνεται συνδυαστικό αντιβιοτικό σχήμα. Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ συστήνουν 250  mg σεφτριαξόνης ενδομυϊκά και 1 g αζιθρομυκίνης από το στόμα.

2. Λοίμωξη του ουροποιητικού

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού μπορεί να προσβάλει διάφορες περιοχές όπως είναι η ουροδόχος κύστη ή τα νεφρά. Ένα βασικό σύμπτωμα είναι το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση μαζί με αυξημένη ανάγκη για ούρηση. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού με την προϋπόθεση ότι θα εντοπιστεί το υπεύθυνο βακτήριο και θα χορηγηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορει να βοηθήσει. 

3. Χλαμύδια

Άλλη μία πολύ συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλεί αίσθημα καύσου κατά την ούρηση , μη φυσιολογικές εκκρίσεις και ενίοτε πόνο και οίδημα στους όρχεις. Για την αντιμετώπιση της λοίμωξης χορηγούνται αντιβιοτικά και συστήνεται η σεξουαλική απόχη καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να προστατέψει από τη λοίμωξη και τα άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο της ασυμπτωματικότητας και την ανάγκη συχνών προληπτικών έλεγχων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων.

4. Ουρηθρίτιδα

Η ουρηθρίτιδα είναι η φλεγμονή της ουρήθρας, του σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα. Η ουρηθρίτιδα προκαλεί τόσο αίσθημα καύσου κατά την ούρηση όσο και επώδυνη εκσπερμάτιση. Μπορει να προκαλέσει επίσης κνησμό κι ευαισθησία γύρω απ την περιοχή του πέους.

Εάν η αιτία της ουρηθρίτιδας είναι βακτηριακή συνταγογραφείται αντιβίωση. Κάποιες  φόρες η ουρηθρίτιδα προκαλείται από κάποια υποκείμενη αιτία, όπως είναι η γονόρροια. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας οδηγεί και στην αντιμετώπιση της ουρηθρίτιδας.

5. Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα μπορει να είναι οξεία ή χρόνια. Πρόκειται για μια φλεγμονή του προστάτη αδένα. Τις περισσότερες φόρες η προστατίτιδα προκαλείται από ερεθισμένα νεύρα γύρω από τον προστάτη χωρίς να ευθύνεται για αυτό κάποια λοίμωξη. Όμως λιγότερο συχνοί τύποι προστατίτιδας όπως είναι η βακτηριακή προστατίτιδα προκαλούν αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Η βακτηριακή προστατίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

6. Νεφρολιθίαση

Είναι το αποτέλεσμα των παραπροϊόντων των ούρων που μετατρέπονται σε κρυστάλλους. Όταν οι κρύσταλλοι αυτοί συναθροίζονται έχουν σαν αποτέλεσμα τη δυσκολία στη ούρηση. Οι πέτρες που σχηματίζονται είτε παραμένουν στα νεφρά είτε μεταφέρονται στην ουρήθρα και προκαλούν πόνο. Εάν το μέγεθος τους είναι μεγάλο ο πόνος μπορεί να είναι πολύ σοβαρός. Οι μικρότερες πέτρες συνήθως απομακρύνονται από το σώμα μαζί με τα ούρα χωρίς παρέμβαση. Οι μεγαλύτερες μπορεί να χρειαστούν χειρουργείο ή άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις  όπως είναι η λιθοτριψία με τη χρήση κρουστικών κυμάτων υψηλής συχνότητας.  

7. Καρκίνος

Σε πού σπάνιες περιπτώσεις το αίσθημα καύσου στο πέος μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου. Οι δερματικές αλλαγές γύρω από το πέος και το οίδημα στην περιοχή είναι επίσης ενδείξεις καρκίνου του πέους. Σήμερα υπαρχών πολλές διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πέους και ο ειδικός θα αποφασίσει την κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργείο ή χημειοθεραπεία. Πρόκειται πάντως για μια από τις πιο σπάνιες μορφές καρκίνου. 

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου στην περιοχή του πέους και οι περισσότεροι σχετίζονται με την ύπαρξη μιας λοίμωξης. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής, η διάρκεια της όποιας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας που παρουσιάζει το εν λόγω σύμπτωμα θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια ώστε αν τεθεί η σωστή διάγνωση και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.  

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης