Πού και πώς εμφανίζεται ο έρπης;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, 09:15
Πού και πώς εμφανίζεται ο έρπης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από έρπη είναι ασυμπτωματικοί. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, συνήθως πρόκειται για έλκη και φλύκταινες. Πριν από την εμφάνισή τους μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση καύσου ή κνησμού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν και συμπτώματα τύπου γρίπης.

Εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό, θα εμφανίσει συνήθως τα πρώτα έλκη 2-20 ημέρες αργότερα. Τα έλκη έχουν διάρκεια μία εβδομάδα έως 10 ημέρες και οι φλύκταινες χρειάζονται από 2 έως 4 εβδομάδες για να υποχωρήσουν πλήρως. Τα συμπτώματα υποτροπιάζουν περιστασιακά, αλλά συνήθως δεν είναι όσο σοβαρά ήταν την πρώτη φορά.

Ο έρπης συνήθως εμφανίζεται στις παρακάτω περιοχές του σώματος:

Στόμα: Οι περισσότερες φλύκταινες εμφανίζονται στα χείλη και στο στόμα, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του προσώπου, όπως είναι το πηγούνι, κάτω από τη μύτη ή πάνω στη γλώσσα. Στην αρχή οι βλάβες μοιάζουν με μικρά έλκη ή πεπλατυσμένα σπυράκια, αλλά εξελίσσονται σύντομα σε φλύκταινες με πύον. Όταν αυτές σπάσουν, απελευθερώνεται διαυγές ή κίτρινο υγρό και η φλύκταινα σταδιακά επουλώνεται. Τα άτομα με επιχείλιο έρπη μπορεί να εμφανίζουν επίσης διογκωμένους λεμφαδένες κατά τη διάρκεια της έξαρσης.

Γυναικεία γεννητικά όργανα: Οι γυναίκες με έρπη των γεννητικών οργάνων μπορεί να εμφανίσουν έλκη στο αιδοίο. Είναι πιθανό επίσης να νιώθουν ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και να έχουν πρησμένους βουβωνικούς λεμφαδένες.

Ανδρικά γεννητικά όργανα: Οι βλάβες εμφανίζονται στο πέος και γύρω από αυτό, μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα τύπου γρίπης καθώς και πρησμένους λεμφαδένες στο όσχεο. 

Στον πρωκτό: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν έλκη και φλύκταινες γύρω από τον πρωκτό και στους γλουτούς. Ενδέχεται, επίσης, να υπάρχουν πρησμένοι λεμφαδένες στη βουβωνική χωρά.

Δάχτυλα: Οι βλάβες του έρπη είναι δυνατό να εμφανιστούν και στα δάχτυλα. Πρόκειται για την ερπητική παρωνυχία, η οποία είναι αρκετά συχνή στα παιδιά που πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους. Ο έρπης μπορεί να προκαλέσει ένα ή περισσότερα έλκη γύρω από το νύχι, ενώ συχνά πριν από την εμφάνισή τους υπάρχει πόνος κι ενόχληση στην περιοχή.  Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα έλκη, συνήθως συνενώνονται σ’ ένα μεγάλο.

Οφθαλμοί: Η ερπητική κερατίτιδα μπορεί να προσβάλλει το ένα ή και τα δύο μάτια προκαλώντας πόνο, φωτοευαισθησία και δακρύρροια. Η άμεση επίσκεψη στον ιατρό είναι απαραίτητη, καθώς η λοίμωξη μπορεί να τραυματίσει τον οφθαλμό και να προκαλέσει θολή όραση ή ακόμα και απώλεια όρασης.

Για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού είναι σημαντικό τα άτομα που έχουν έξαρση να αποφεύγουν την επαφή δέρμα με δέρμα, ιδιαίτερα όταν τα έλκη τους είναι ανοιχτά. Στην περίπτωση του έρπη των γεννητικών οργάνων είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού, ενώ στην περίπτωση του επιχείλιου έρπη θα πρέπει να αποφεύγεται το φιλί, το στοματικό σεξ και η χρήση κοινού σερβίτσιου.

Πηγή: andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, 11:21