Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Urology», η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας με τη χορήγηση σιλδεναφίλης έπειτα από ριζική προστατεκτομή έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν η αγωγή ληφθεί άμεσα κι όχι εάν καθυστερήσει.

Η ριζική προστατεκτομή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, αλλά πολλοί άνδρες εμφανίζουν ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία μετά, ακόμα κι εάν υποβληθούν σε χειρουργικές διαδικασίες που δεν βλάπτουν τα νεύρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας με τη χορήγηση κάποιου αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική για την ελαχιστοποίηση των σεξουαλικών παρενεργειών του χειρουργείου. Ποιο είναι το καλύτερο χρονικό διάστημα για την έναρξη της αγωγής, όμως, δεν έχει σαφώς διευκρινιστεί.

Στη μελέτη συμμετείχαν 124 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας λάμβαναν 100mg σιλδεναφίλης δύο φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες αμέσως μετά το πέρας του χειρουργείου και την αφαίρεση του ουροκαθετήρα. Τρεις μήνες μετά τους δόθηκε η οδηγία να λαμβάνουν σιλδεναφίλη κατ’ επίκληση. Οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας έλαβαν το ίδιο θεραπευτικό σχήμα, αλλά ξεκίνησαν τρεις μήνες μετά το χειρουργείο.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε εξειδικευμένα ερωτηματολόγια αξιολόγησης της στυτικής λειτουργίας στους 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά το χειρουργείο.  Στους 12 μήνες  το 41,4% των ασθενών  που έλαβαν άμεσα θεραπεία και το 17,7% των ασθενών που την έλαβαν με καθυστέρηση είχαν πλήρη αποκατάσταση της στυτικής τους λειτουργίας.  Οι ερευνητές επίσης εκτίμησαν ότι οι άνδρες της πρώιμης παρέμβασης ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν πλήρη αποκατάσταση σε σύγκριση με αυτούς της καθυστερημένης παρέμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο συχνά αναφερομένη παρενέργεια της σιλδεναφίλης ήταν η ήπια ερυθρότητα του προσώπου, αλλά η πρώιμη λήψη της δεν αύξανε την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη τους δείχνει ότι η λήψη σιλδεναφίλης για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας αμέσως μετά τη ριζική προστατεκτομή συνέβαλε περισσότερο στη διατήρηση του υγιούς στυτικού ιστού. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως είναι σημαντικό να διεξαχθούν μελέτες με μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης των ασθενών, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης. 

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης