Οι φυσιολογικές πεϊκές εκκρίσεις περιλαμβάνουν τα προσπερματικά υγρά που παράγονται κατά την φάση της διέγερσης καθώς και το προϊόν της εκσπερμάτισης. 

Κατά τη διάρκεια της διέγερσης οι βολβοουρηθρικοί  αδένες, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τον προστάτη αδένα, παράγουν μια παχύρευστη διαυγής βλέννη, γνώστη και ως προσπερματικό υγρό. Το προσπερματικό υγρό λειτουργεί ως φυσιολογικό λιπαντικό στην άκρη του πέους κατά τη διάρκεια της συνουσίας, ενώ παράλληλα ουδετεροποιεί την οξύτητα στο περιβάλλον της ανδρικής ουρήθρας. Και του γυναικείου κόλπου. Το προϊόν εκσπερμάτισης ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το σπέρμα, είναι ένα λευκό θολό υγρό που περιέχει σπερματικό υγρό και σπερματοζωάρια. Συνήθως η εκσπερμάτιση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του οργασμού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πεϊκή έκκριση που εμφανίζεται ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό ερεθισμό μπορεί να είναι ενδεικτική ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας

Καταρχάς μπορεί να είναι συμπτώματα ουρηθρίτιδας. Η ουρηθρίτιδα είναι μια φλεγμονή της ουρήθρας που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς, τραυματισμούς ή έκθεση σε χημικά. Εκτός από λεύκη πεϊκή έκκριση ο άνδρας μπορεί αν έμφαση κι άλλα συμπτώματα όπως:

  • Μια αίσθηση καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης 
  • Συχνοουρία 
  • Κνησμό, οίδημα ή ευαισθησία στο πέος και στο ουρηθρικό στόμιο 
  • Διόγκωση λεμφαδένων στη περιοχή του όσχεου. 
  • Πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή της εκσπερμάτισης
  • Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα.  

Η αντιμετώπιση γίνεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Εάν η ουρηθρίτιδα οφείλεται σε τραυματισμό ή έκθεση σε χημικά θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα καθώς και η χρήση προϊόντων με χημικές ουσίες που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα οι πεϊκές εκκρίσεις είναι πιθανό να είναι συμπτώματα κάποιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης και πιο συγκεκριμένα μιας λοίμωξης από χλαμύδια ή γονόρροια.  

Τα χλαμύδια είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις ιδιαίτερα στις ηλικίες 15-24. Συνήθως η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα αυτά έχουν διάρκεια από μερικές ημέρες έως και κάποιες έβδομες μετά την προσβολή του ατόμου. Η πεϊκή έκκριση μπορεί να έχει κίτρινο χρώμα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν  την αιμορραγία, τον πόνο ή τις εκκρίσεις από το έντερο, την δυσκολία ή τον πόνο κατά την ούρηση, τον πυελικό πόνο, καθώς και πόνο, διόγκωση ή ευαισθησία στους όρχεις. 

Η γονόρροια είναι επίσης πολύ συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη η όποια οφείλεται στη ναϊσσέρια τη γονόρροιας και προκαλεί έκκριση πράσινου, κίτρινου ή λευκού χρώματος. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία και πόνο κατά την ούρηση, πόνο ή ευαισθησία στους όρχεις ή το όσχεο και συμπτώματα ουρολοίμωξης. 

Για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από χλαμύδια ή γονόρροια χορηγούνται αντιβιοτικά, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη και η ενημέρωση των σεξουαλικών συντρόφων προκειμένου να ελεγχτούν. Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας θα πρέπει  να  συμβουλευτεί ιατρό εάν παρατηρήσει  κάποια μη συνηθισμένη και δύσοσμη έκκριση από το πέος του. Επίσης οι εκκρίσεις λευκού, γκρι, πράσινου ή κίτρινου χρώματος μπορεί να είναι ενδεικτικές λοίμωξης. 

Είναι επίσης σημαντικό ένας άνδρας να αναζητήσει ιατρική βοήθεια εάν παράλληλα με τις πεϊκές εκκρίσεις εμφανίσει  πόνο κατά την ούρηση , τη σεξουαλική επαφή ή την εκσπερμάτιση , κνησμό ή αίσθημα καύσου στην ουρήθρα, πόνο ή ευαισθησία στους όρχεις ή το όσχεο καθώς και πόνο στην πυελική περιοχή ή το υπογάστριο. Τέλος καλό είναι  σε κάθε περίπτωση να ελέγχονται οι εκκρίσεις του πέους οι όποιες επιμένουν και δε συνδέονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. 

 

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης